Takvimleri hazırlayın, 2017 yılı yıldızlar için büyük bir yıl.

Göktaşı yağmurlarından tutulmalara, efsane uzay görevlerine ve dahasına kadar, 2017 yukarıya bakmaya ve ayrıca dört gözle beklemeye layık.

1. Quadrantids Göktaşı Yağmuru

2003 EH1 göktaşından gelen döküntü kuyruğu sayesinde, Yeni Yılı 3/4 Ocak gecesi bir meteor yağmuru ile başladı. Dünya, döküntü tozu ve küçük döküntü parçalarının içine daldı ve sonra bunlar, atmosferimizde kayan yıldızlar halinde yandılar.

Göktaşı yağmuru, Kuzey’den, Büyük Ayı takım yıldızından geliyor gibi göründü, yani bunun keyfini en iyi Kuzey Yarımküre gözlemcileri çıkardılar.

2. Juno Jüpiter’i araştırıyor.

Güneş Sistemi’nin en tehlikeli bölgelerinden birini araştırmak yeterince tutkulu bir şey fakat bunu yapmak 37 kat daha çılgın görünüyor, ancak NASA’nın Juno görevi bu sene tam da buna el atıyor.

Jüpiter’in etrafındaki yörüngeye 4 Temmuz 2016’da girdi ve yılın sonunda, Gaz Devi’ni oluşturan bulutların altında ne yattığını çoktan ortaya çıkarmaya başladı bile.
jüpiter

Kendisi, Jüpiter’in çevresindeki tehlikeli radyasyon kemerlerinin altından geçerken ve bulut tepelerinin sadece 5.000 km üstünde gezerken, gezegenin kimyasal bileşiminin ve yapısının yakın mesafeden çekilen eşsiz fotoğraflarına sahip olacağız.

Junocam sayesinde bu yakın çekimlere bakmak, bilim için değerli oldukları kadar güzel olacak.

3. SpaceX Deneme Fırlatışı

2016 yılında SpaceX, Falcon 9 ilk aşama roketini uzaya uydu fırlattıktan sonra yere kondurarak tarih yazdı.

Bu durum, bir roket fırlatma rampasında patladığı zaman son buldu. Bu, astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşımak için insanlı uçuş testlerine yaklaşan bir sistem için endişe verici bir başarısızlıktı.

 

spacex

İnsanlığın uzayı araştırması ve uzaya yerleşmesinin diğer taraftarlarıyla beraber, ‘anormalliğin’ düzeltilip düzeltilmediğini görmek için 2017’de yeniden devam eden fırlatışları gergin bir şekilde izliyor olacağız.

Eğer SpaceX roketlerini atmak yerine, bir uçağın gideceği havaalanına varırken yeniden yakıt almasıyla aynı şekilde yeniden kullanabilirse, bu durum yeni ve daha ucuz bir uzay yolculuğu çağının habercisi olabilir.

SpaceX’in okyanustaki bir mavnaya görünüşte konduğu 2016’daki iyi zamanlar görünürde rahattı. 2017’deki deneme fırlatışlarının devam etmesi, bütün dünyanın şans dilemesiyle birlikte hevesle beklenecek.

4. Büyük Amerikan Tutuluşu

Bu Güneş Tutulması Ağustos’un 21’inde olacak ve tam tutulma (Güneşin Ay tarafından tamamen tutulması), Amerika kıtası boyunca uzanan dar bir şeritte görünür halde olacak.

NASA, olayın öncesinde tutulma yörüngesi için süper isabetli bir Ay modeli oluşturdu.

Ay’ın sarp ve kraterli yüzeyi, parazitli güneş ışıklarının Dünya’ya ulaşmasıyla sonuçlanıyor, bu yüzden gölge bölgesi (uzaydan görüldüğü gibi) normalde oval kalıpta değil.

Bölgenizdeki en iyi gözlem zamanları için NASA’yı kontrol edin.

5. TESS fırlatılacak.

Kepler Uzay Aracı sayesinde binlerce yabancı dünyayı biliyoruz, ve NASA 2017 yılında halef TESS görevini başlatacak (Geçiş Yapan Dışgezegen Ölçme Uydusu)

TESS, gökyüzü boyunca 200.000 parlak yıldızı hedef alarak, bizim aramızdan kısa bir süreliğine geçen ve yıldız ışığını sönükleştiren 500 adet Dünya boyutlu gezegen bulmayı umuyor.

tess

Çok önemli bir şekilde, bu yabancı dünyalar Kepler tarafından bulunan gezegenlerden bize daha yakın olacak, yani Dünya temelli teleskoplar, bunların atmosferlerinin içeriklerini muhtemel olarak ölçebilir ve bildiğimiz şekliyle yaşam için şartların uygun olup olmadığını görebilir.

6. Çin’in Ay Görevi

Çin, hızla gelişen uzay yeteneğini, Ay’dan bir taş ve toprak örneği getirilmesi ile geliştirmeye devam edecek.

İnsansız Chang’e 5, konma ve 2 kg Ay regolitini Dünya’ya getirme hedefiyle 2017’de fırlatılacak.

Eğer bu gayret başarılı olursa, Gene Cernan ile Apollo 17’nin 45 yıl önce son kez Ay’dan ayrıldığından beri komşumuzdan ilk defa madde getirilmiş olacak.

7. Satürn etrafındaki Büyük Final

15 Eylül’de Satürn’ün yakınında bulunan Cassini uzay aracı, neredeyse yirmi yıl uzunluğundaki görevini, gaz devinin atmosferinde yanarak tamamlayacak.

Bu durum, müthiş şekilde değerli bir bilim görevinin sonu anlamına gelecek. Araç, 2016’nın sonunda Satürn’ün en içteki halkalarında bir Büyük Final turuna kalkıştığı zaman, görev yeni zirvelere ulaşacak.

Daha önce hiç araştırılmamış bir bölgede, halka ile gezegenin üst bulutları arasında yapılacak 20’den fazla dalışla birlikte, bu halkaların nasıl oluştuğu hakkında bir şeyler öğrenmenin yanında, gizemli gezegenin sahip olduğu bazı sırları ortaya çıkaracağız.

Alevli son, uzay aracındaki dayanıklı mikropların, Cassini’nin uzay bilimine yaptığı son ve nihâi katkılar olan ve muhtemelen yaşanabilir Enceladus ile Titan’a bulaşamayacağını garantiye alacak.

2017 yılında, Cassini’nin Satürn’ün etrafında yaptığı son gösteri dalışının bilgisayarla oluşturulmuş canlandırmalarına bel bağlamak zorunda kalmayacağız ve aracın Büyük Final’inin parçası olarak gerçek şeyleri elde edeceğiz.

8. Geminid Göktaşı Yağmuru

Meteor yağmuru ile başlayan yılı, 14 Aralık’ın ilk saatlerinde zirvesine ulaşan 3200 Phaeton göktaşından gelen bir meteor yağmuru ile bitireceğiz (13 Aralık geceyarısından sonra herhangi bir zamanda görülebilir).

gemini

İkizler takımyıldızında olan bu olay, dünyanın çoğu yerinde görülebilir. Bir Yeni Ay’ın ancak günler sonra gerçekleşecek olması daha da iyi olacak ve kayan 120 yıldızın neredeyse hepsinin her saat görülebilir olmasını garantiye almak için hava yeterince karanlık olacak.

Çok daha fazla görev ve uzay olayı var, fakat bu olayların bazılarını bile tecrübe ederseniz, o zaman 2017 yılı gerçekten kutlamaya değmiş olacak.

Yazar: Alan Duffy, Swinburne Teknoloji Üniversitesi Araştırma Görevlisi
Çevirmen: Ozan Zaloğlu

http://www.sciencealert.com/8-reasons-to-look-up-into-space-in-2017