Makemake de, Pluton’u gezegenlikten eden kardeşleri arasında yer alıyor. Güneş’ten ortalama 7 milyar km uzakta, Pluton’un çok daha ötesinde yer alan bu soğuk ve buzlu cüce gezegenden bakıldığında, Güneş ancak çok parlak bir yıldız gibi görünüyor.

Plüton’un çok ötesinde; Güneş’ten yaklaşık 45 AB (Astronomi birimi: 1 AB 150 milyon km) uzaklıktaki Makemake, yaklaşık 1.500 km’lik bir çapa sahip, çok soğuk donmuş bir cüce gezegendir.

Makemake’nin ve Plüton’un yer aldığı “Kuiper Kuşağı” denilen bölgede benzer boyutlarda Trans Neptunian Objects (Neptün Ötesi Objeler) adıyla da anılan çok sayıda cüce gezegenin bulunduğu düşünülüyor. Bunlardan onlarcası keşfedildi ve keşfedilmeye devam ediliyor. Eğer Pluton, gezegenlikten cüce gezegenliğe “terfi” ettirilmeseydi, şu anda Güneş Sistemi’ndeki gezegenleri sayarken Plüton haricinde Eris, Makemake, Haumea, Orcus, Quoar ve Sedna gibi gökcisimlerini de dile getirmek zorunda kalacaktık. Çünkü bunların boyut ve kütle açısından Pluton’dan pek farkı bulunmuyor. Bu cüce gezegenlerin keşfedebildiklerimizi toplu halde görmek için şu yazımıza göz atabilirsiniz.

Görselde Makemake’nin bir sanatçının hayalgücü ile gösterimi ve üst sol tarafta teleskopla çekilmiş elimizdeki “en net” fotoğrafını görüyorsunuz.

Zafer Emecan

 

Facebook