Şimdiye kadar uzaydan çekilmiş yüzlerce Dünya fotoğrafı görmüşsünüzdür. Bu fotoğrafların hemen tümünde gezegenimiz masmavi bir bilye olarak görünüyor. Peki eğer, siz uzaya çıkıp gezegenimize baksaydınız, böylesi bir mavi bilye görüntüsü mü görecektiniz?

Aslında cevap hem evet, hem de hayır!

Öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor: Dünya’nın %70’ini kaplayan derin okyanuslar, ışığı çok kötü yansıtırlar. Biz yeryüzünden deniz yüzeyine baktığımızda, üstündeki atmosferden yayılan mavi ışığın az da olsa yansımasını görürüz. Böylelikle, denizler bize mavi olarak görünür. Ancak, kapalı havalarda denizlerin mavi değil, gri göründüğünü de farketmiş olmalısınız.

Dünya’nın 1969’da Apollo astronotları tarafından çekilen ünlü ikonik ilk Mavi Bilye fotoğrafı. Afrika, Madagaskar ve Arap yarımadası ile Antarktika’nın bir kısmı görülüyor.

 

Sadede gelirsek, uzaydan baktığınızda, okyanusları öyle pek mavi göremeyeceksiniz. Okyanuslar; “hafif maviye çalan koyu bir gri” renkte görünürler. Bu koyu gri alanın üzerine ise beyaz bulutlar saçılmıştır. Karasal yüzeyler ise koyu kahverengi ve gri bir tona sahiptir. Yeşil alanlar genellikle kıyı şeritlerinde dar bir bölgeye sıkışmıştır, çünkü karaların 1.200-1400 metreden yüksek kesimlerinde basit çalı ve otlardan başka bitki yetişmez.

Özetle, uzaydan bakıldığında yeryüzü fazla renkli değil. Gri ve kahverenginin tonlarının üzerine serpiştirilmiş beyaz bulutlardan oluşan bir manzaraya bakıyor olacaksınız. Peki, nasıl oluyor da uzaydan çekilen ve basına servis edilen fotoğrafların hepsinde Dünya mavi – yeşil bir bilye gibi?

Aslında bunun nedeni, bizim Dünya’yı biraz fazla seviyor oluşumuz. Çok sevdiğimiz için de, uzaydan çekilen fotoğrafları biraz canlandırıyoruz. Özel filtreler kullanıp okyanusların mavi görünmesini sağlıyoruz. Daha sonra bilgisayarda işleyip soluk kalmış renkleri güçlendiriyoruz. Elbette 1960-70’lerde bu işlem bilgisayarda değil, fotoğrafçıların karanlık odalarında yapılıyordu. Böylelikle ortaya hayran olduğumuz Mavi Bilye görüntüleri çıkıyor.

Mavi Bilye - Himawari
Japon Himawari uydusu tarafından görüntülenen, gerçek renkleriyle Dünya… Avustralya ve Yeni Zelanda ile birlikte, bulutların altında kalan Okyanusya adaları ve Doğu Asya.

 

Japonlar ise biraz daha ciddi ve gerçekci olmayı seven insanlar. Bu masmavi Dünya fotoğraflarından sıkılmış olacaklar ki, 2014 yılında uzaya yolladıkları uydulardan biriyle çok yüksek çözünürlüklü bir Dünya fotoğrafı çektiler.

Yeryüzünden 36 bin km yukarıda dolanan Japon Uzay Ajansı JAXA‘nın Meteoroloji Uydusu Himawari-9 ile çekilen bu fotoğrafı diğerlerinden ayıran en önemli yanı, gezegenimizi gerçek renkleriyle göstermesi. Hemen üstte gördüğünüz gibi, Dünya pek öyle cafcaflı değil. Donuk grimsi bir gezegen.

Bu fotoğrafı çoğunuz çekilmesinden bugüne kadar geçen 4 yıl boyunca görmemişsinizdir. Çünkü, bizim basınımız maalesef uzay denildiğinde sadece NASA‘yı kaynak alıyor ve insanlarımızın çoğu da bu yüzden NASA yapıyorsa yapıyordur, diğer ülkeler izliyordur diye çok yanlış bir düşünceye kapılıyor. Uzayda sadece NASA değil; ESA (Avrupa), JAXA (Japonya), RSA (Rusya), CNSA (Çin), ISRO (Hindistan) gibi farklı ülkelere ait çok sayıda uzay ajansı var ve gezegenimizi onlar da görüntülüyor, inceliyorlar.

Pekii, yazımızın başındaki mavi bilye fotoğraf ne? Tabii ki, Himawari’nin çektiği üstteki görüntünün bilgisayarla (bizim tarafımızdan) renklerinin canlandırıldığı hali 🙂 Kıyamadık soluk görünmesine…

Ama gezegenimiz uzaydan grimsi görünse bile, yinede çok güzel. Fotoğrafa bir süre baktıktan sonra hayal kırıklığını atlatıp, tekrar güzelliğine hayran oluyorsunuz… Fotoğrafın çok yüksek çözünürlüklü (11.000 x  11.000 piksel) haline bu linkten ulaşabilirsiniz.

Zafer Emecan