Eylül ayında bir asteroid Dünya’yı yok etmeyecek.

Bu kadar! Oldu mu?

Tamam tamam, gelin konuyu biraz daha detaylı ele alalım.

Son zamanlarda sosyal medya ve basında, bu yıl Eylül ayının 18 ve 28’i arasında 4 kilometre büyüklüğünde bir asteroit ya da kuyruklu yıldızın Porto Riko’ya çarpıp; Atlas Okyanusu’nun, Amerika’nın, Meksika’nın ve hatta Güney ve Orta Amerika’nın kıyılarını yerle bir edeceği hakkında bir hikaye dönüp duruyor (Uzaktayız, Türkiye’deyiz diye sevinmeyin, oralara çarpan bu boyutta bir asteroit bizi de rahatlıkla yok eder). Kulağa çok korkutucu geliyor, değil mi? 

panik5487
Panik yapmayın!

Bu hikayenin “Reverend Efrain Rodriguez’in 2010’da NASA’ya gönderdiği mektupla 2015’te tehlikeli bir asteroidin uyarısını yapmasıyla” ortaya çıktığı düşünülüyor. Mektubun gönderildiği zamanlarda çok önemsenmese de bugünlerde pekçok internet sitesi iddia üzerinde durmaya ve bunu gerçekmiş gibi aktarmaya başlamış durumda.

Peki sorun ne? Sorun şu ki, ortada böyle bir asteroit ya da kuyrukluyıldız yok. Bunu NASA’nın Californiya JPL’de bulunan NEO (Yakın Dünya Objeleri) programı sayesinde biliyoruz. Bu program, ”Potansiyel Tehlikeli Asteroidler” (PHAs) olarak bilinen normal boyutta (çok küçük olmayan) tüm asteroidleri izleyebilmemizi sağlıyor. Aynı zamanda gelecek 100 yıl içerisinde Dünya’ya yaklaşacak (ama etkisi olmayacak) diğer PHA’ları da biliyoruz. Ancak yine de açık bir şekilde görülüyor ki yakın zamanda gezegenimize çarpacak önemli boyutta bir asteroid yok. Özellikle de önümüzdeki birkaç ayda…

asteroid_orbit_map
Gezegenimiz için tehlikeli olabilecek boyutlardaki meteorların çoğunun yörüngesi belirlenmiş durumda. (Görseldeki yörüngeler gerçektir)

Hikaye ortaya çıktığından beri o kadar yaygınlaştı ki, NASA ilginç bir şekilde hikayenin doğru olmadığını belirten bir açıklama yapmak zorunda kaldı: NASA’nın karşılaşmaktan nefret edeceği Armageddon hikayesi kapımızda değildi.

NASA’nın NEO departmanı müdürü Paul Chodas’ın konu hakkında söylediklerine göre; ”Belirtilen tarihlerde bir asteroidin ya da herhangi diğer bir gökcisminin Dünya’ya çarpacağına dair en küçük bir kanıt veya bilimsel temel yok. Eğer Eylül ayında bu denli büyük yıkıma sebep olabilecek genişlikte bir gökcismi olsaydı, şimdiye kadar onu çoktan tespit etmiş olurduk.”

Yine de asteroidler ve kuyrukluyıldızların Dünya için tehlikesi aslında çok olası. Bu nedenle pekçok bilim insanı, Dünya’yı gelecekte muhtemel bir asteroid felaketinden korumak adına daha büyük bir asteroit belirleme sisteminin kurulması gerektiğini tartışıyorlar. Aslında Şubat 2013’teki Chelyabinsk Meteoru gibi küçük gökcisimleri kendilerini radarlarlara farkettirmeden Dünya’da bir yerlere çarpabilirler. Ancak 4 kilometrelik bir gökcismi farkedilmemek için açıkça çok büyük bir boyut. Yakın gelecekte de bu türden tehlike yaratacak hiçbir gökcismi yok. NASA gelecek 100 yılda büyük sayılabilecek herhangi bir asteroidin Dünya’ya çarpma ihtimalini ise %0.01 olarak belirlemiş durumda.

Bu yüzden, asteroid korumalı sığınağınızdan dışarı çıkın ve gökyüzüne bakın. Size temin ederim ki hiçbir şey olmayacak. Ne? Bir dakika, o da ne? Şu taraftan geli…

Çeviri: Kemal Cihat Toprakçı

Kaynak: http://www.iflscience.com/space/no-asteroid-isnt-going-hit-earth-and-kill-us-all-any-time-soon