Tam 27 tane uydusu ve çok ince bir halkası olan Uranüs gezegeni, kendi içinde başlı başına bir Güneş Sistemi’ni andırıyor. Büyüklüğünün yanı sıra, büyüleyici ve esrarengiz bir sistemi barındırıyor. Beş büyük uydusunun en küçüğü Miranda, bu büyüleyici diyarın en çarpıcı farkını ortaya koyuyor..

Miranda-Voyager-2
Miranda, yaklaşık 470 km’lik çapıyla oldukça küçük bir uydu olmasına rağmen, çok sayıda gizeme ev sahipliği yapıyor (Fotoğraf Telif: Voyager NASA/JPL).

16 Şubat 1948’de Gerard Kuiper tarafından keşfedilen, sistemimizdeki hiçbir gökcismine benzemeyen ve bu özelliğiyle diğerlerinden ayrılan Miranda hakkında hala çok net bilgilere sahip değiliz. Tuhaf yüzey oluşumları ve esrarengiz yapısıyla şaşırtıcı bir duruş sergiliyor. Miranda’yı özel kılan bir çok farklılık olmasına karşın, onun bilinirliğini arttıran en önemli özelliği; sistemimizdeki en derin uçuruma ev sahipliği yapıyor olması..

Gezegenimizin en büyük kanyonu olan ABD’deki Büyük Kanyon, Miranda’nın Verona Rupes uçurumunun yanında küçük bir yükselti gibi kalmaktadır.

Uçurumun nasıl oluştuğu tam olarak bilinmese de tektonik bir yüzey hareketi veya çok şiddetli bir çarpışma ihtimali üzerinde kuvvetle duruluyor.  Kanada’da bulunan, Dünya’nın  en yüksek uçurumu Thor Dağı ‘ndan  bile onlarca kat daha büyük olan devasa derinliğin 20 km olduğu tahmin ediliyor!

verona rupes
Voyager uzay aracı tarafından alınan bu görüntüde; fotoğrafın sağ alt kısmında Verona Rupes rahatlıkla görülebiliyor.

Bu inanılmaz yükseklikten atlamak nasıl olurdu acaba? Düşünmeden edemiyorum.  Bu devasa derinlik aklıma hemen Erik Wernquist’in hazırladığı “Gezginler” kısa filmini getirdi. Gelecekte insanların diğer gezegenlere açıldığında ne gibi görüntülerle karşılaşabileceğini gösteren kısa filmin bir parçasında, Verona Rupes’ten atlayan astronotlar dikkat çekiyor. En üstte kullandığımız kapak görselimiz, bu kısa filmden bir sahneyi gösteriyor.

Verona Rupes, Thor Dağı ve Empire State Binasının karşılaştırıldığı bir fotoğraf. Verona Rupes'in büyüklüğü bu fotoğraf ile biraz daha anlam kazanıyor.
Verona Rupes, Thor Dağı ve Empire State Binasının karşılaştırıldığı bir fotoğraf. Verona Rupes’in büyüklüğü bu fotoğraf ile biraz daha anlam kazanıyor.

Gerçekleştirebilme ihtimalimiz olsaydı eğer, uydunun çok düşük kütle çekimi sayesinde bu inanılmaz bir deneyim olurdu. Kim bilir, belkide çok uzak bir gelecekte, gelişen teknoloji ile beraber Miranda’ya yapılacak bir insanlı yolculukta bunun keyfine varacağız..

Taner Göçer

Kaynakça:
http://apod.nasa.gov/apod/ap110404.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Miranda_(moon)
http://www.erikwernquist.com/wanderers/gallery_verona_rupes.html

Bu yazımızın sitemizdeki ilk yayın tarihi, 3 Mayıs 2016’dır.