Öğretmenlerimiz için hazırladığımız ve yüksek çözünürlük olarak indirip poster olarak bastırabileceğiniz bu infografikte, Güneş Sistemi’nde yer alan terrestrial, yani karasal gezegenler, cüce gezegen Plüton ve gaz devi gezegenlerin kayda değer büyüklükteki uydularını orantılı olarak göstermeye çalıştık.

Bu gördüğünüz karasal gezegenler ve uyduları bir araya getirseniz, toplam kütleleri infografikte boyut kıyaslaması için örneklediğimiz “küçük gaz devi” Neptün‘ün 10’da 1’i bile etmez. Tüm bu karasal yapılar (kalan bütün metorları, cüce gezegenleri ve kuyruklu yıldızları da eklerseniz), Güneş Sistemi’ndeki toplam kütlenin %0.0001‘inden daha azdır. Geri kalan tüm kütlenin %99.8’i Güneş‘e, %0.001’i Jüpiter‘e, 0.0009’u Satürn, Neptün ve Uranüs‘e aittir.

Karasal Terrestrial Gezegenler ve uydular
Görsel üzerine tıklayıp büyük halini görebilir, indirip poster olarak bastırabilirsiniz.

 

Bu dev gezegenlerden artakalan %0.0001’lik kütlenin ise yarısını Dünya ve Venüs gezegeni bünyesinde toplamıştır. Diğer tüm katı yapılı gezegenler, cüce gezegenler, uydular, kuyruklu yıldızlar ve meteorlar ise, Güneş Sistemi’ndeki toplam kütlenin sadece %0.00005’inden meydana gelir.

Karasal gezegenler hakkında daha fazla bilgi almak için bu yazımıza, uyduları detaylı biçimde görmek için bu infografiğimize, gaz devi gezegenler hakkında bilgi edinmek için bu yazımıza, Güneş’in yapısını görmek için ise bu infografiğimize bakabilirsiniz.

Not: Kütle kavramını, aynı şey olmasa da “ağırlık” şeklinde düşünebilirsiniz.