Amatör astronomların, astronomi biliminin en önemli yardımcıları ve profesyonel astronomların en önemli yol göstericileri, hatta ve hatta deyim yerindeyse sağ kolları olduklarını söylesek kesinlikle hata etmemiş oluruz sanırız.

1990’ların Tarkan’dan, Michael Jackson’dan daha ünlü yıldızı olan Hale-Bopp kuyruklu yıldızı, bunun en büyük kanıtıdır.

Amatör astronomlar, yapmış oldukları çok sayıda gözlem sonucunda elde ettikleri bulguları profesyonel astronomlarla paylaşarak, çoğu konunun daha detaylı araştırılması ve sonuçlandırılması açısından astronomi bilimine ciddi ölçüde yardımcı oluyorlar. Günümüzde ismini ve yörünge hesaplarını artık iyi derecede bildiğimiz çok sayıda asteroit ve kuyruklu yıldızın keşfinde Amatör astronomların imzaları var.

Hale-Bopp
Hale-Bopp kuyruklu yıldızının İç Güneş Sistemi’ndeki yörüngesi. Hale-Bopp, İç Güneş Sistemi’ndeki turunu tamamladıktan sonra; bir daha geri dönmek için çok uzun zaman sonra yavaşlayacağı, bizden yaklaşık 55 milyar kilometre uzağa uzanan yörüngesinde yol almaya devam ediyor.

 

Keşfedilen bu kuyruklu yıldızların arasında, 1990’lı yıllar boyunca isminden sıkça söz ettirmiş, neredeyse bir rock yıldızı kadar ünlü olmuş en parlak kuyrukluyıldız olan; Hale-Bopp kuyruklu yıldızı, çoğunlukla olduğu gibi; bir amatör astronom ve profesyonel astronom tarafından eş zamanlı olarak keşfedildi.

Bu kuyruklu yıldız, ilk defa 1995 yılında amatör astronom Thomas Bopp tarafından ABD Arizona’da yıldızları gözlemlenirken, onunla yakın tarihlerde profesyonel gökbilimci Alan Hale tarafından da ABD New Mexico’daki evinin garajının önünden yaptığı gözlemler sırasında keşfedilmişti. Bu nedenle kuyruklu yıldıza, Uluslararası Astronomi Birliği tarafından her iki kaşif astronomun isimlerinin birleşimi olan Hale-Bopp kuyruklu yıldızı adı verildi.

Hale-Bopp
Hale-Bopp 1990’lı yıllarda o kadar ünlü olmuştu ki, burada gördüğünüz kolye gibi; üzerine bir hediyelik eşya sektörü bile oluşmuş, bu hediyelik eşyalar en çok satan ürünler arasında yer alır olmuştu (Görsel Telif: eclecticeccentricity.bigcartel.com).

 

Oort Bulutu‘nun iç bölgelerinden çıkıp gelen bu kuyruklu yıldız, 1996 yılında Dünya göklerinde görünmeye başladığında, en uzun süre gökyüzünde kalma rekorunu da kırma amacıyla gelmiş gibiydi. Yörünge periyodu 2.320 yıl olan Hale-Bopp, bir rock yıldızının yapabileceği unutulmaz sahne şovlarına nazire yapar biçimde, tam 18 ay boyunca gök yüzünde çıplak gözle rahatlıkla gözlemlenebildi.

Bu kuyruklu yıldız, gökyüzünden kaybolalı çok oldu ve müziği bırakmış olan çoğu rock yıldızı gibi artık hatırlanmaz halde. Tüm bunlardan, gökyüzünde göründüğü dönemdeki Hale-Bopp çılgınlığından habersiz, bizden hala hızla uzaklaşmakta olan bu kuyruklu yıldız; binlerce yıl sonra, 4380’li yıllarda gezegenimizin göklerinde yine sahne alacak. Eğer o zamana kadar kendimizi yok etmemişsek, gökyüzünde yine muhteşem bir görsel, belki yine bir rock yıldızı şöleni sunacak.

Zafer Emecan & Sinan DUYGULU

En üstteki kapak fotoğrafı; profesyonel fotoğraf sanatçısı John Goldsmith’e ait olup, dünyaca ünlü Mısır piramitlerinden Keops ve Hale-Bopp Kuyruklu yıldızı aynı kare içerisinde görülüyor.