Daha önce sistemlerinde sorunlar oluşan ve çalışmayı durduran uzay teleskopu Kepler, 22 Nisan cuma itibariyle ötegezegen gözlemi projesi K2 görevine geri döndü.

Bilimsel gözlemlere dönüş denemelerine 19 Nisan’da başlayan Kepler, devam eden iki günde başarılı sonuçlar elde etti. Gözleyeceği alan ve kaynaklar Kepler’e yüklenerek test edildiler. Teleskop içerisinde tutulan kayıtlar ve sayaçlar ise sıfırlandı ve yeni bir görev zinciri oluşturularak test edildi. Teleskop şimdilerde bilimsel gözlemlere hazır. K2’nin yeni projesi ise kütleçekimsel mercek projesi C9 projesi olarak biliniyor. Kütleçekimsel mercek etkisi, büyük kütleli bir cismin daha uzakta bulunan başka bir cismin ışığını güçlendirmesi ile meydana gelen olaylardır. Kepler’in gözlediği bölge C9 projesi süresince gözlem verisi toplamak amacıyla Samanyolu galaksisinin merkezine doğru yönlendirildi.

K2 kütleçekimsel mercek etkisi ve C9 yer tabanlı gözlem ortaklığı takımı, Hawaii’deki 10 metrelik Keck Teleskopu gibi teleskoplarda gözlemeye uygun olabilecek cisimler bulabilmek için yer tabanlı gözlem verilerini inceliyorlar. 24 Mayıs’ta başlayacak üç günlük proje arasında veriler Kepler uzay teleskopundan dünyaya indirilecek ve bilim adamları K2 ile yer gözlemlerini karşılaştırma fırsatı bulacaklar.

C9 gözlem dönemi 1 Temmuz’da sonuçlandırılacak. Bu günden sonra galaksi merkezi uzay teleskopu için avantajlı bir görüş noktasında yer almayacak. Bu nedenle Kepler uzay teleskopu 10. proje olan tamamen farklı bir grup cisme yönlenecek.

8 Nisan tarihinde rapor edilen anormalliğin nedeni ise hala araştırılıyor. Sorunun doğası gereği gelip geçici bir özelliği bulunması nedeniyle sistemi yanlış bir alarmla kapattığı düşünülüyor. Bu da Kepler’in acil durum kipine girmesine neden olmuş. Teleskop içerisindeki bilgisayarların ve alt sistemlerin kapatılıp yeniden başlatılması sorunu çözmüş gibi görünüyor. Bilim adamları sorunu araştırırken bilimsel verileri indirmeyi de ihmal etmemişler.

Çeviren: Utku Demirhan

Kaynak