Evinizde, oturduğunuz yerden astronomik bir keşif yapabilir misiniz? Gördüğünüz bu fotoğrafı ilginç ve biraz da mucizevi kılan şey, Voyager 2 uzay aracı tarafından 1989 yılında çekildikten tam 20 yıl sonra farkedilmiş olması.

Amatör bir gökbilimci olan Ted Stryk, 2009 yılında halka açık biçimde internetten ulaşılabilen Voyager görüntülerinin yer aldığı arşivi incelerken, Despina’nın Neptün üzerinden gölge yaratarak geçişini gösteren dört adet fotoğraf buldu. Daha sonra bu dört görüntüyü işleyip birleştirerek bu gördüğünüz fotoğrafı elde etti.

Despina, Neptün’ün bilinen 14 uydusundan biridir ve 180×148×128 km’lik boyutlarıyla oldukça küçük, biçimsiz bir kaya parçasından ibarettir. 9’ar dakika arayla çekilmiş olan dört görüntüde, uydunun yörüngesinde ilerlerken Neptün’ün üst atmosferinde bulunan bulutlar üzerinde yarattığı gölge açıkca görülüyor. Bu da, gölgenin ilerleyişi sırasında geçtiği bölgelerde Güneş tutulması yarattığı anlamına geliyor.

Despina

Voyager araçları, görev süreleri boyunca Dünya’ya onbinlerce fotoğraf gönderdiler. Sayı bu kadar büyük olduğu için, fotoğrafların incelenmesine hala devam ediliyor. Siz de şurayı ziyaret edip (eğer kaybolmazsanız) Voyager’lardan gelen fotoğraf ve bilimsel verilere ulaşabilirsiniz.

Buradan şunu anlamanızı istiyoruz; Plüton‘u ziyaret eden Yeni Ufuklar (New Horizons) uzay aracı da tıpkı Voyager’lar gibi binlerce görüntü gönderdi ve göndermeye devam ediyor. Bu görüntülerin ayrılıp sınıflandırılması ve neye ait olduklarının belirlenmesi ise çok uzun yıllar sürecek olan bir uğraş. Yeni Ufuklar’ın tüm görüntüleri yeryüzüne ulaştıktan sonra, Voyager görüntülerinin yer aldığı arşiv gibi bir New Horizons arşivi oluşturulacak ve dileyen herkes buraya girip ham görüntüleri inceleyebilecek.

İşte o günlerde, bu görüntüleri inceyenlerde biri olursanız, Ted Stryk veya bir galaksiden bile daha çok ses getiren bir keşfe imza atan, kendi halindeki bir öğretmen Hanny Ankel gibi belki yepyeni bir keşif yaparsınız, neden olmasın?

Zafer Emecan