15 Ağustos 1977’de Ohio Eyalet Üniversitesinde Big Ear (Büyük Kulak) Radyo Teleskobu’nu kullanan radyo astronomları uzaydan çok güçlü bir sinyal almışlardı.

Bazıları bunun dünya dışı varlıkların yayınlarıyla ilk karşılaşmamız olduğunu düşünüyor. Şimdi ise, bu olay bize daha yakın bir yerden, geçmekte olan bir asteroitten kaynaklanmış gibi görünüyor.

Sinyali keşfeden astronom Jerry Ehman‘ın kağıdın kenarına yazdığı nottan adını alan Wow sinyali 1420 MHz frekansında ve 21 cm dalga boyunda. Dünya dışı varlıklarla iletişim yolu arayanlar bunu uzun bir süre bakması çok süper bir yer olarak gördüler. Çünkü evrendeki en yaygın element olan hidrojen atomlarının emip yaydığı enerjinin ana frekanslarından biriydi. Dahası, bu frekans atmosferden kolaylıkla geçebiliyordu.

Fakat üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen, bir daha bu sinyale benzer bir şeyi hiç duymadık. Sinyalin analizleri, Dünya yüzeyinden yansıyan sinyalleri ve uydu sinyallerini olasılıklardan elemekte. Çünkü gezegenimizde hiç kimse bu frekansta bir yayın yapmıyor.

Wow sinyali 72 saniye boyunca takip edilebilmişti ve bu süre içerisinde yoğunluğu artıp azalıyordu. Big Ear‘ın görüntüleme alanı içinde bir cisme bakma süresi Dünya’nın dönüşü nedeniyle bu süreye denk düşmekte. Bunun anlamı ise, sinyalin kesinlikle uzaydan geldiği. Fakat kaynağı ne?

Wow_signal_location
Wow sinyali gök kürede Sagittarius takım yıldızı bölgesinde Chi Sagittarii yıldız grubunun yakınında tespit edilmişti.

 

Florida, St. Petersburg College’den Prof. Antonio Paris bu sinyalin geçiş yapmakta olan bir veya daha çok asteroitten kaynaklandığını düşünüyor. İki şüpheliye işaret etmekte; 266P/Christensen ve P/2008 Y2 (Gibbs). “Otomobilimi sürerken, yeterince hızlı giden bir gök cisminin böyle bir şeye neden olup olamayacağı fikri aklıma geldi” demekte Profesör.

Hidrojen Bulutu

Kuyruklu yıldızlar Güneş’in etrafından geçerken yüksek miktarda hidrojen salarlar. Morötesi ışık üzerlerindeki buzu çözer ve kuyruklu yıldızın etrafında milyonlarca kilometreye uzanan gaz bulutu oluşur.

“Big Ear sabit bakış pozisyonlu bir teleskop olduğu için, eğer 1977’de kuyruklu yıldızlar Big Ear’ın önünden geçtilerse, kısa ömürlü bir sinyal üretmiş olmaları gerekir. Dolayısıyla daha sonra diğer radyo teleskoplarının yaptığı gibi aynı alanı tekrar taramak da bir şey ortaya çıkarmaz. Kuyruklu yıldızların konumlarını zamanda geriye doğru takip etmek ise tam olmaları gereken yere denk geliyorlarsa Wow! sinyalinin kökenine ışık tutabilir” diyor Antonio Paris.

BigEar2L
Big Ear Radyo Teleskobu sabit bakış pozisyonlu olduğu için gökyüzünde taradığı alan Dünya’nın dönüşü ile birlikte değişir.

 

İki kuyruklu yıldız da 1977’de bilinmiyordu, son yıllarda keşfedildiler. Yani kimse bu olayda onlar için arama yapmayı düşünmedi. Herhangi bir teleskobun onları Wow! sinyalinin alındığı bölgede yakalama şansı fazlasıyla düşük.

Prof. Paris fikrinin test edilmesi için aynı bölgeye kuyruklu yıldızlar tekrar geldiğinde bakılmasını öneriyor. 266P/Christensen kuyruklu yıldızı bölgeden 27 Ocak 2017’de tekrar geçiş yapacak. Daha sonra ise P/2008 Y2 (Gibbs) kuyruklu yıldızı 7 Ocak 2018’de geçiş yapacak. Bu kuyruklu yıldızların hidrojen sinyallerinin incelenmesi Prof. Paris’in haklı olup olmadığını gösterebilir.

Şüpheler Sinyali

Bazı araştırmacılar ise şüpheci yaklaşıp, kuyruklu yıldızların Wow! sinyali gibi bir şey ortaya çıkarmaları için yeterli hidrojen salacakları kesin değil demekteler. Kaliforniya Pasadena’daki Jet İtki Laboratuvarı’ndan James Bauer kuyruklu yıldızlardan çıkan hidrojenin oldukça uzağa yayıldığına katılıyor fakat yine de sinyalin o kadar güçlü olamayacağını düşünüyor. “Eğer bu kuyruklu yıldızlardan 21 cm dalga boylu radyo dalgaları gelirse, neden bu değerleri daha sık gözlemleyemediğimiz konusunda da oldukça şaşırırım demekte.

Antonio Paris gelecekteki gözlemlerin durumu açıklığa kavuşturacağını söylüyor. Kuyruklu yıldızların gökyüzünde ne kadar hızlı gittiği de önemli bilgilerden. Eğer çok yavaşsa, tek seferlik Wow! sinyali patlamasının aksine Big Ear 24 saat sonra görüş alanına girdiğinde sinyali tekrar görebilir. “Hipotez elenmeden önce test edilmelidir, bilim 101.

Taylan Kasar

Kaynak: https://www.newscientist.com/article/dn28747-famous-wow-signal-might-have-been-from-comets-not-aliens/