“Sonrasında” uzay uçuşlarının gerçekleştirilebilmesini sağlayan en önemli teknolojik gelişme; ünlü Alman V-2 roketi ve devrimsel sıvı yakıtlı motorudur.

İlk balistik füze olarak nitelenen V-2 roketi, Almanlar tarafından 2. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru geliştirildi. Gerçekte, savaşın seyrini değiştirebilecek, o günler için “durdurulması imkansız” bir silah olmasına rağmen, hem yeterli güdüm hassasiyetine sahip olamaması, hem de çok geç geliştirilmesi nedeniyle Almanların yenilgisine engel olamadı.

Bununla beraber, savaş sonunda ABD ve SSCB tarafından “kapışılan” V-2 mühendisleri, uzay yolculuklarının gerçekleştirilebileceği roketlerin yapımı için her iki ülkeye de inanılmaz katkı sağladılar. Bu füze, hem Rus hem de ABD uzay roketlerinin temelini teşkil eden, döneminin çok ilerisinde bir sıvı yakıt roketine sahipti.

V-2 sematik
Alman V-2 roketinin temel yapısı ve zamanına göre devrimsel nitelik taşıyan sıvı yakıtlı roket motoru.

 

Sıvı yakıt roketleri, o güne kadar füzelerde kullanılan katı yakıtlı roketlerin “kontrol edilemezlik” dezavantajını ortadan kaldırmakla kalmıyor, çok daha güçlü bir itki sağlayarak ulaşılabilecek hızı oldukça yükseltiyordu.

Bir katı yakıtlı roket (uzay mekiklerinin her iki yanında görebileceğiniz beyaz roketler) ateşlendikten sonra durdurulamaz ve gücü denetlenemezken, sıvı yakıtlı roketler açılıp kapatılabilir, gücü azaltılıp çoğaltılabilir oldukları için kontrol açısından o güne kadar görülmemiş bir avantaj sağlıyordu.

V2-ingiltere
2. Dünya Savaşı sırasında Londra’yı vuran V2 roketlerinden birinden geride kalan motor bölümü.

 

Elbette bu roketle beraber “balistik füze”ler de geliştirilmiş, Newton’un serbest atış denklemleri ilk kez binlerce kilometre ile ifade edilebilen hedeflerin vurulmasına imkan sağlamıştı. Bir balistik füzenin nasıl uçtuğuyla ilgili bilgiyi de daha sonrasında veririz elbette…

Bu yeni silahtan, 2. Dünya Savaşı boyunca yaklaşık 3.000 adedi ingiltere’ye ateşlenmiş, yaklaşık 7.500 İngiliz’in ölümüne sebep olmuşsa da, 12.000’in üzerinde Alman ve Polonyalı zorunlu işçi, V-2 roketlerinin üretim süreci boyunca hayatını kaybetmiştir.

Zafer Emecan