Başarılı astrofotoğrafçılarımızı tanıtma ve kendi ağızlarından tecrübelerini sizlere aktarmaları gayesiyle yayınladığımız yazı dizimize, deneyimli astrofotoğrafçı Özgür Cengiz ile devam ediyoruz. Keyifli okumalar…

1975 Ankara doğumluyum. İlk ve orta eğitimimi Mimar Kemal İlkokulu ve Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1992 yılında Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümüne girdim. Aynı yıl, müzik çalışmalarım ile Ankara’nın seçkin mekanlarında müzisyen sıfatı ile görev aldım.

Okulu bitirip ve askerlik hizmetimi tamamladıktan sonra, özellikle Medya firmalarında, Proje Yöneticisi, Genel Yönetmen, Prodüktör, görüntü yönetmeni görevlerinde ve Teknoloji firmalarında koordinatörlük işlerinde çalıştım. Halen, Derin Sanat Akademisi’nde Yönetici ve Eğitmen olarak hizmetimi sürdürüyorum.

Özgür Cengiz - Peçe Bulutsusu

Hayatta iki büyük aşkım: Birincisi gökyüzü ikincisi ise müzik olmuştur. Müzik ile küçük yaşlarda aile içerisinde tanışmama rağmen, uzaya ilgim daha ileriki yaşlarımda başladı. Uzay ve havacılık merakımı uyandıran kitap, Ortaokul’da elime geçen Carl SAGAN’ın COSMOS kitabı oldu.

O tarihten itibaren kendi yaptığım mercekli teleskop ile uzayı keşfetmeye çalıştım. Ankara’nın göbeğinde bir lokasyonda oturmamızın ve (eskiler bilir) ağır hava ve ışık kirliliği ile boğuşmamız neticesinde uzaya çok küçük bir pencereden erişme fırsatım oldu. Zaman içerisinde parça parça ilgilenebildiğim astronomi ile astrofografi alanında yoğunlaşma imkanını 2011 yılında buldum.

Bu tarihten itibaren farklı model ve büyüklükte teleskoplarla gözlem ve DSLR makine kullanarak çekim yapmaya başladım. Bu anlamda, ilk ALT-AZ teleskobum meade ETX 125 ile 2 yıl boyunca yaz-kış balkondan gözlem yaparak ciddi anlamda amatör astronomi işinin içine girdiğimi hissettim.

Çoğu zaman, yazın ve baharın ılık günlerinde Ankara Üniversitesi Rasathanesi bahçesinde gözlem yaptım. Orada rastladığım rasathane çalışanları ve hocalarımız, gördüklerimi fotoğraflama konusunda beni teşvik ettiler. O günlerden aklımda çok net kalan bir görüntü vardır. Doğu ufunda yükselen Jüpiter… Onu teleskobun okülerinden ilk gördüğüm anı asla unutamayacağım…

Bilgi ve birikimlerimi aktarmak için 2012 yılından itibaren Aylık SOLFASOL gazetesinde astronomi konulu ve “Kaldır Kafanı”başlığında eğitici makaleler yazmaya başladım. “Işık kirliliği” ve “Engelliler için Astronomi” konularında araştırmalarım mevcut. Tecrübelerimi farklı platformlarda sunma imkanım da oldu. Amatör Astronomi ve Astrofotoğrafi konulu sunumlarım, Ankara’da değişik mekanlarda astronomi meraklıları ile buluştu. Halen, Murat SANA ve Mustafa AYDIN ile birlikte oluşumunu gerçekleştirdiğimiz,  Ankara Astonomi Topluluğu ile beraber çalışmalarıma devam ediyorum.

Özellikle Derin Uzay Fotoğrafçılığı ile ilgilenmekteyim. 10” RC optik tüp ve Skywatcher EQ8 kundak’tan oluşan temel ekipmanım ile birlikte özellikle galaksiler üzerine çalışmalar ve fotoğraflamalar yapıyorum.

Astrofotoğrafçılıkla ilgilenmek isteyenlere birkaç şey söylemek gerekirse, bu işe “bulaşacaksanız” her şeyden önce çelik gibi sinirleriniz, bitmek tükenmek bilmeyen bir azim ve peygamber sabrınız olması gerekiyor. Diğer tüm ekipman ve cihazları zaman içerisinde ihtiyacınız doğrultusunda temin edebilirsiniz. Ama yukarıdaki özelliklere sahip değilseniz, hobi olarak başladığınız bu uğraş, size mutluluk vermekten çıkıp, ezici bir eziyet haline gelebilir…

Sevgiler, saygılar…