Eğer astrofotoğrafçılığa başlamak istiyorsanız, teleskobunuzu seçerken dikkat etmeniz gereken çok önemli bir durum var. Mesel; alan dönmesi…

Gök kubbe üzerindeki yıldızlar gece boyunca, Dünya’nın dönüş eksenine yaklaşık olarak denk gelen Kutup Yıldızı’nın etrafında dolanıyormuş gibi bir hareket yaparlar. Yani gece boyunca Kutup Yıldızı etrafında bir çember çizerler. Bu sebepten ötürü bu cisimlerin duruş pozisyonları sürekli değişir. (Bknz. Kutup Yıldızı Neden Sabittir?)

Eğer normal koşullar altında Andromeda‘yı gece boyunca izleseydik, aşağıdaki hareketli fotoğrafta olduğu gibi bir hareket yaptığını görecektik. (Fotoğraflar 1’er saat aralıklıdır.)

FieldRotation

Peki neden böyle bir şeyi istemiyoruz? Gök cisminin görüntüde dönmesi astrofotoğrafçılıkta ne gibi bir problem yaratıyor?

Astrofotoğrafçılıkta gök cisimlerinden daha çok ışık alıp, onları daha detaylı ve belirgin gösterebilmek için uzun pozlama yapıyoruz. Örneğin beş dakika boyunca kameramız o gök cisminden ışık toplayarak bunu tek bir fotoğrafta bize sunuyor. Eğer bu beş dakikalık süre içerisinde gök cismi hareket ederse, bu sefer gelen ışıklar aynı noktada üst üste binmez ve kaymış bulanık bir görüntü elde ederiz…

Yazının geri kalanını bu linke tıklayarak Rasyonalist.org üzerinden okuyabilirsiniz.