Bazen usta astrofotoğrafçıların çektiği devasa çözünürlüklü çok detaylı fotoğraflara rastlarız.

Bunlar çoğunlukla öyle büyük çözünürlüğe sahiptirler ki internetimizin indirme hızı çoğunlukla buna yetişemez ve oturup fotoğrafın yüklenmesini bekleriz. Peki bu fotoğraflar nasıl çekiliyor?

Akla ilk gelen yüksek çözünürlüklü kameralar oluyor. Evet birçoğu için bu doğru, günümüzdeki kaliteli bir fotoğraf makinesi 5000-4000 piksele 4000-3000 piksellik karelik bir fotoğraf çekebiliyor. Fakat bu fotoğrafların çözünürlükleri bunun çok çok üstünde olabiliyor. Dolayısıyla bu fotoğrafları çekmek için ya muazzam teknolojik bir kamera olmalı, ya da bu işin bir astrofotoğrafçılık tekniği var.

Mozaik fotoğraf yaparken fotoğrafını aldığınız bölgelerin ortak noktaları(kesişim bölgeleri) olması gerekir. Bu sayede yazılım nereden birleştirmesi gerektiğini anlayıp gerekli işlemi uygulayabilir.
Mozaik fotoğraf yaparken fotoğrafını aldığınız bölgelerin ortak noktaları (kesişim bölgeleri) olması gerekir. Bu sayede yazılım nereden birleştirmesi gerektiğini anlayıp gerekli işlemi uygulayabilir.

 

Biz bu tekniğe “Mozaik” diyoruz. Eğer kameranın gördüğü alan çekmek istenilen bölgeden küçük ise, o bölgeyi parçalara bölüp ayrı ayrı fotoğraflar çekerek bu fotoğrafları en sonunda birleştirerek tam bir görüntü elde ediyoruz. Yani tıpkı Puzzle gibi. Burada kameranızın gördüğü alan her bir puzzle parçası, çekmek istediğiniz alan ise Puzzle’ın kendisidir. Siz bu alanı çekmek için her bir parçayı alıp yerlerine yerleştiriyorsunuz. Böylece yan yana, üst üste eklemeden ötürü de çözünürlük giderek artıyor.

Yazının geri kalanını Rosyonalist.org üzerinden; bu linke tıklayarak okuyabilirsiniz…