Astronomiye ilgi duyuyor ve evrenin gizemli ve devasa yapısını anlamak istiyorsanız, önceliklerinizi iyi belirleyin. Burada “nasihat” şeklinde dile getireceklerimiz, astronomi (gökbilim) konusunda ciddi bilgi sahibi olmak isteyenler, bir amatör astronom olmayı arzulayanlar içindir. İlgi çekici geldiği için uzay ve evrenle ilgili yazıları hobi olarak takip edenlere değil…

Karanlık enerji, Kara delikler, Kuasarlar, Karanlık madde, paralel evrenler, çoklu evrenler, evrende yaşamın yaygınlığı, uzaylılar gerçekten var mı gibi konular elbette çok ilgi çekici ve insan bu “gizemli” şeylere karşı çok büyük ilgi duyuyor.

Bu büyük ilgiden ve getirdiği “reyting”den olsa gerek, özellikle National Geographic (Milli Coğrafya) benzeri ABD kanalları böylesi konularla ilgili bolca ve görkemli efektlerle bezenmiş (ama genelde hiçbirşey anlatmayan) belgeseller yayınlıyor.

Sosyal medyada, basında bu tür “ağır fizik bilgisi” gerektiren konularla ilgili sıklıkla son derece light haberler, televizyon programları yapılıyor vs vs. Dediğimiz gibi, konunun reytingi büyük; çünkü insanlar gizemli ve akıl alması zor şeylere merak duyarlar.

infant_stars_in_the_small_magellanic_cloud-ps15_5x7
En yakınımızdaki komşu galaksilerden biri olan Küçük Magellan Bulutu’ndaki bir yıldız oluşum bölgesi.

 

Ama evreni anlamak istiyorsanız, önce, her şeyden önce evreni “evren” yapan en önemli nesnelere, “yıldız“lara gereken önceliği vermeniz gerekiyor. Yıldızların doğumu, yaşam süreçleri, geçirdikleri evreler, boyutları, tipleri ve tabi ki ölümleri; öncelikle araştırıp öğrenmeniz ve anlamanız gereken en önemli konular.

Yıldızlar, yıldızların özellikleri, yıldız fiziği gibi konular gökbilimin temelini teşkil eder ve evrenle ilgili hemen hemen her şeyin içinde yer alırlar. Çok basit biçimde; yıldız evrimini detaylarıyla iyi biçimde bilmiyorsanız, karadelikleri hiçbir biçimde anlayamazsınız. Ya da çok yanlış anlarsınız ki, çevremiz bu tür insanlarla dolu maalesef.

orion-takimyildizi-5714
Sonbahar ve kış aylarında gökyüzünü süsleyen Orion (Avcı) Takım Yıldızı.

 

Eğer yıldızlar hakkında yeterli bilgi sahibi değilseniz, evrenin diğer o “gizemli” yönlerini anlamanız çok ama çok zordur. Evet, bir yıldızın nasıl doğduğu, nasıl parladığı, nasıl bir araya gelip kümeler, galaksiler oluşturduğu belki biraz “sıkıcı” bir öğrenme süreci gerektirir ama, bunu bilmeden ne karanlık madde, ne kara delikler, ne de evrende zeki yaşamın olabilirliği üzerine sağlıklı bir çıkarım yapamazsınız. Yaptığınız; sadece fragmanını izlediğiniz izlediğiniz bir film hakkında konuşmaktan öteye gidemez.

Kozmik Anafor’da sık sık yıldızlar hakkında yazmamızın nedeni de bu durum. Oysa, karadelik, karanlık enerji vs konularda yazmak çok daha kolay oluyor bizim için. Fakat, bunu yaparsak insanlara evreni ve uzayı anlatabilmek konusunda kendimize verdiğimiz sözü tutmamış oluruz. 

Siz de evreni gerçekten samimi biçimde anlamak istiyorsanız, astronomi bilimi sizin için önemli ise, önceliklerinizi belirleyin; yıldızlara ilgi gösterin, onları çok iyi tanıyın…

Zafer Emecan

Not: Yazı başlığında kullanılan görsel, 2013 İran yapımı Sepideh – Reaching for the Stars” isimli filme aittir. 


Amacınıza en uygun ve en kaliteli teleskop ya da dürbünü, en uygun fiyata sadece Gökbilim Dükkanı‘nda bulabilir, satın alma ve kullanım sürecinde her zaman bize danışabilirsiniz.
GÖKBİLİM DÜKKANI’NA GİT