Astronomi sevgisi aslen her çocuğun içinde tetiklenmeyi bekler. Çünkü çocuklar doğaları gereği meraklıdırlar. Ailelerin, ebeveynlerin, öğretmenlerin tek yapması gereken şey, bu merakı tetiklemektir.
Etrafındaki yetişkinler tarafından (ebeveynler, aile bireyleri ve öğretmenler) meraklarının uygun bir biçimde yönlendirilmesi ve rehberlik edilmesi hem duygusal, hem de bilişsel gelişimlerine sayısız pozitif fayda sağlamaktadır.
Daha önceki yazımız ebeveynleri ve öğretmenleri çocuklara astronomi sevgisinin neden aşılanması gerektiği konusunda bilinçlendirmeye yönelikti. Bu yazıda ise, çocuklara astronomi sevgisi aşılamak üzerine kullanılabilecek ya da fikir edinilebilecek metodları elimizden geldiğince aktarmak istedik.
1- Astronomi ile ilişkili yaşam alanı: Çocukların odalarını astronomi konulu görsellerle dekore etmek en basit ve en etkili yollardan bir tanesi. Takımyıldızlar, Güneş Sistemi, galaksi yapıştırmaları ya da profesyonel bir yardımla çizilen resimler ile duvarları ve tavanı süsleyebilirsiniz.
2- Atölyeler ve etkinlikler: Astronomi temalı atölye etkinlikleri yapmak çocukların motor becerilerini geliştirirken, alanla ilgili bilgilerinin gelişimine ve problem çözme becerilerinin gelişimine katkı sağlar. NASA, ESA gibi kuruluşların sitelerinde çocuklarda astronomi eğitimi üzerine etkinliklere ve aktivitelere ulaşabilirsiniz.
3- Ay günlüğü: Çocuğunuzu Ay günlüğü tutarak Ay’ın evreleri konusunda teşvik edin. Her akşam birlikte Ay’ı gözlemleyin ve gözlemlerini günlüğüne çizmesini isteyin. (Ay gözlemi ile ilgili bu linkteki yazımızdan da faydalanabilirsiniz.)
4- Astronomi konulu kitaplar: Çocuğunuz gelişim düzeyine uygun astronomi konulu kitaplar edinin. Örneğin, küçük yaş gruplarında bu kitaplar bol resimli ve hikayelendirilmiş içeriğe sahip olmalıyken, büyük yaş gruplarında daha derin ve spesifik bilimsel bilgi içeren kitapları tercih edebilirsiniz.
5- Uzay gözlemi: Bir çocuk için en verimli aktivite aile ile geçirilen zamandır. Birlikte uzayı gözlemleyin ve ay tutulması, meteor yağmuru gibi olağandışı gök olaylarını ve Mars, Venüs ve Jüpiter gibi gezegenlerin çıplak gözle görülebileceği yılın dönemlerini kaçırmayın. Bu olaylardan haberdar olmak için Tübitak Ulusal Gözlemevi’nin Gök Olayları Yıllığı’nı takip edebilirsiniz. Eğer imkanınız varsa ailecek gideceğiniz bir astronomi şenliğinde, çocuğunuzu hem doğayla hem de güneş sistemimizle tanıştırabilirsiniz.
6- Uygulama ve yazılımlar: Star Walk 2 – Night Sky Map, Celestia, Solar System Scope ve Stellarium gibi uygulamaları ve yazılımları edinerek çocuğunuzla inceleyebilir ve gökyüzünün anlık durumu ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
7- İlgi alanları: Çocuğunuzun ilgi duyduğu alanlar vasıtasıyla astronomiye merakını artırabilirsiniz. Örneğin, müziğe ya da resime ilgi duyan çocuğunuzu uzay temalı şarkılar dinlemeye ya da resimler yapmaya teşvik edebilirsiniz.
8- TV ya da İnternet yayınları: Çocuğunuzla birlikte gelişim düzeylerine uygun uzay konulu belgeseller, animasyonlar ya da televizyon programları izleyebilir; bilim insanların astronomi konulu konuşmalarını, söyleşilerini ve yayınlarını takip edebilirsiniz.
Hazırlayan: Gizem Y. Çetin Göktekin
Kaynakça:
Meyers P., How to Get Your Child Interested in Astronomy, 2018
Little Learning Labs, Astronomy for Kids, 2018
Kapak Fotoğrafı: Getty Images
Bunları da okumalısınız, okumak güzeldir:
Caner Taslaman'ın "Big Bang ve Tanrı" Kitabı Üzerine...
Kitap incelemeleri bizim işimiz değ...
Gelecekteki Komşu Yıldızımız: Gliese 710
Üstte yakışıklı bir fotoğrafını gör...
Bağdat Pili Ve Gizem Fetişizmi
Uzun yıllar önce bulunan ve elektri...
İnsanlığın Facia İle Başlayan Ay Serüveni: Apollo 1
Tarih, Ocak 1967 yılını gösterdiği ...