Bizden yaklaşık 4.2 ışık yılı uzaklıkta bulunan Proxima Centauri yıldızının yaşanabilir bölgesinde ikinci bir süper dünya bulundu.

Proxima c adı verilen bu gezegen, yaklaşık olarak 6 dünya kütlesinde ve her 5.2 yılda bir yıldızının çevresindeki dönüşünü tamamlıyor. Araştırmacılara göre Proxima c’nin keşfi düşük kütleli gezegenlerin, özellikle de yıldıza; suyun katı buza dönüştüğü “kar sınırı (snow line)”nın ötesinde yaşamlarına başlayan gezegenlerin cüce yıldızların çevresinde nasıl oluşabildiği konusuna bir takım açıklamalar getirebilir.

Proxima Centauri, astronomi dünyasının ilgisini çok uzun bir süredir ilgisini çeken bir yıldızdır. Bunun sebebi ise bu kırmızı cüce yıldızın güneşimize en yakın yıldız olmasıdır ki, yine bu yüzden de yakın gelecekte gerçekleşecek olan “Breakthrough Starshot” gibi projeler ilk olarak bu yıldız sistemini incelemeye başlayacaklar.

Bir sanatçının tasviri olan Proxima Centauri sisteminin bu resminde sol tarafta yaklaşık dünya kütlesinde olan Proxima b gezegeni, sağ tarafta ise bir süper dünya olan Proxima c gezegeni görülüyor. Yeni yapılan araştırmaya göre Proxima c, yaklaşık 6 dünya kütlesine sahiptir ve her 5.2 yılda bir kırmızı cüce yıldızının çevresindeki dönüşünü tamamlamaktadır. (Görsel Telif: Lorenzo Santinelli.)

 

İlk olarak 2016 yılının ağustos ayında Nature dergisinde yayınlanan bir makalede Proxima Centauri’nin yaşanılabilir bölgesinin ortasında bulunan kayalık bir gezegenin keşfinden bahsedilmişti ve bu dünya benzeri gezegene Proxima b adı verilmişti. Bu keşif de, yaşam barındıran bir gezegenin yanı başımızda olabileceği düşüncelerini uyandırmıştı.

Proxima Centauri sisteminde ikinci bir gezegen daha bulunmuş olması, bu sistemi daha fazla incelemek için ilgi yarattı ve kar sınırında bulunan gezegen sistemlerinin özellikleri konusunda daha fazla soru ortaya çıkardı.

Kar sınırı ifadesi; su, metan ve karbondioksit gibi moleküllerin donup katı hale gelebildiği gezegenlerin, yıldıza olan minimum uzaklığını ifade etmektedir. Bir çok gezegen oluşum modellerine göre, bu kar sınırına yakın yerlerde süper dünyaların oluşması daha olasıdır çünkü bu yerlerde buzlu taneciklerin bir araya gelmesi daha çabuk ve kolaydır.

Yeni yapılan çalışmanın yazarlarına göre; bu kar sınırının çok ötesinde gerçekleşecek olan bir süper dünya oluşumu, kar sınırının süper dünya oluşumu için etkili bir nokta olmasından dolayı gezegen oluşum modellerini zorlamaktadır. Çünkü bu sınırın oluşmakta olan gezegenler için daha uygun ve sıcak bir ortam olduğu düşünülüyor.

Ancak araştırmacıların Proxima c’nin nasıl oluştuğu ile ilgili daha kapsamlı sonuçlara ulaşmalarından önce, gezegenin varlığının daha fazla kanıt ile doğrulanması gerekiyor.

Çeviri: Burcu Ergül Emecan

http://www.astronomy.com/news/2020/01/second-terrestrial-planet-found-around-closest-star-to-the-sun