Evren genişlemekte. Bunu Hubble‘dan beri bolca inceleme şansımız oldu. Son zamanlarda yapılan yeni teknolojik araçlar sayesinde evrenin genişleme hızını veren Hubble sabitini de iyi bir kesinlikle ölçmeyi başardık. Bugün biliyoruz ki evren megaparsek başına 68 kilometre saniyelik bir hızla genişliyor. Peki evren genişlerken bize ne oluyor? Atomlar da büyüyor mu? Yörüngeler uzaklaşıyor mu?

Aslında bu sorunun cevabı, soruyu doğru ifade edebilirsek ortaya çıkıyor. Evrenin genişlemesinden bahsederken, uzaktaki gökadaların bizden uzaklaşmasından bahsederiz. Yani aradaki mesafe artmaktadır. Ortada maddesel bir büyüme yoktur. Burada dikkat edin! Büyüme yoktur. Genişleme ile kastığımız büyüme değildir. Aradaki mesafenin artmasıdır. Peki öyleyse sorumu şöyle düzenlerim diyebilirsiniz: Atomlarımız arası mesafe artmıyor mu?

Eğer atomik düzeyde boyutlar değişseydi, yörüngede gezegenler bundan etkilenip uzaklaşsaydı bu durumu açıklayacak yeni fizik yasalarına ihtiyacımız olurdu. Çünkü moleküller arası bağları, yörüngedeki hız ve uzaklıkları belirli yasalarla izah ediyoruz. Eğer her şey aynı olup sadece uzaklığı değiştirirsek yerine nasıl bir sistem oluşabilir? Böyle bir durumda evren bizi parçalıyor olurdu. Fakat aklımıza gelecek düşünceler bununla sınırlı değil.

Makalenin devamını rasyonalist.org sitesindeki bu linkten okuyabilirsiniz.