ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ve RSA (Rusya Uzay Ajansı) tarafından 7 ay önce Mars’a gönderilen ve birkaç gün önce Mars yörüngesine giren ExoMars misyonunun yüzey aracı Schiaparelli Mars yüzeyine indi ve ilk sinyallerini gönderdi.
1 gün aradan sonra gelen açıklama:
Malesef araçtan artık sinyal alınamıyor ve başarısız oldu. Yani, aşağıda aracın başarısı hakkında yazdıklarımız geçerliliğini yitirdi. Yine de, araçtan hala sinyal alabilme umudu 2016 ekim ayı sonuna kadar sürecek.
Araç yüzeye indiğinde, beklenilen zamanda alınamayan “indim, sağlıklıyım” sinyali, uzun bir bekleme süresinin ardından Mars çevresindeki yörünge aracı tekrar yüzey aracının bulunduğu bölgeden geçerken alınabildi. Yani, ExoMars takımı oldukça gerilimli uzun bir zaman geçirdi diyebiliriz.
Schiaparelli, bir sonraki ExoMars görevleri için “deneysel” bir iniş gerçekleştirmiş sayılıyor. Zaten, ana tasarlanış amacı da bu. ESA ve RSA, tarihlerinde ilk kez başka bir gezegene gönderdikleri sondanın yavaşlatıcı roketler yoluyla yüzeye ulaşmasını amaçladılar. Bu yöntem, uzun zamandır NASA tarafından kullanılıyor. Daha önce Mars’a gönderilen Viking araçları ve şu anda hala görevini sürdüren Cruosity aracı, bu yöntemle yüzeye ulaşmıştı.
Mars yüzeyindeki yeni gözümüz olan Schiaparelli malesef uzun ömürlü olmayacak. Güneş panelleri veya nükleer bir güç ünitesi yok. Dünya’dan gönderilirken şarj edilmiş olan ve 8 günden uzun dayanmayacağı hesaplanan bir güç kaynağına sahip. Araç, bu süre içerisinde Mars atmosferini inceleyecek ve bulunduğu çevreden fotoğraflar iletecek.
Pilleri bittiğinde ise, bir daha çalışmamak üzere kapanacak. Ancak, belirttiğimiz gibi, bu araç ESA ve RSA için deneysel bir anlam ifade ediyordu ve 2018 yılında ikinci ExoMars misyonunda Mars’a gönderilecek yüzey aracının inişini test etmek amaçlanmıştı. Yörünge aracı TGO ise, Mars atmosferini ve yüzey yapısını incelemeye uzunca bir süre devam edecek. ESA’nın ExoMars misyonu için kullandığı twitter adresinden gelişmeleri takip edebilirsiniz.
Bunları da okumalısınız, okumak güzeldir:
Uzay Elbisesi Sıkıntısı: Astronotlara Yetecek Elbise Kalmadı!
Houston, bir sorunumuz var; uzay bo...
Güneş Doğmak Üzereyken Görülen Parlak Yıldızlar (Hepsi Gezegen!)
Bazı gün doğumları sırasında gökyüz...
Nihayet Mars'ta Uzaylı Buldular!
NASA’nın kızıl gezegen Mars’a gönde...
Sen Sirius Olamazsın! (Gaia 1 Yıldız Kümesi)
Amatör astronom Harald Kaiser, parl...