Türkiye’nin uzaydaki ilk yüksek çözünürlüklü gözlem aracı olan Göktürk-2 Uydusu, 18 Aralık 2019’da yörüngedeki yedinci yılını doldurdu.

Büyük oranda Tübitak Uzay tarafından tasarlanıp inşa edilen Göktürk-2, TAİ’nin de katkılarıyla önemli oranda yerli imkanlarla tasarlanıp üretilmiş olan bir keşif gözlem uydusudur. Tasarım ve üretim süreci 2007 yılında başlamış ve 2012 yılının 18 Aralık tarihinde Çin’in Jiuquan üssünden fırlatılmıştır.

Tübitak Uzay’ın geliştirdiği tamamen yerli yazılım kullanan uydumuz, yeryüzünden 686 km yükseklikte bir yörüngede yer alıyor. Bu yörüngesi ekvator düzleminde değil, Güneş eş zamanlı dönülen, kutupsal bir yörünge. Dolayısıyla, Dünya çevresinde 98 dakika süren bir turunda, aynı zamanda kuzey ve güney kutup noktaları üzerinden de geçiyor.

Göktürk-2
Yaklaşık 400 kg ağırlığındaki Göktürk-2, Türkiye’ye uydu sistemleri alanında büyük tecrübe birikimi kazandırma konusunda çok yararlı oldu.

Dünya çevresinde her gün 14 tur dönen Göktürk-2’nin yörüngesini anlık olarak bu linkten takip edebilirsiniz.

Bu yörüngenin avantajı, uydunun yüksek çözünürlüklü kameraları yoluyla, Dünya üzerindeki hemen her yeri görüntüleme şansına sahip olması. Evet, yanlış anlamadınız, Göktürk-2 uydusu, gezegenimizdeki her yeri, her kara ve deniz parçasını görüntüleyebiliyor. Bir kez görüntülediği yerin tekrar üstünden geçmesi için gereken zaman da -lokasyonuna göre- 3 ila 5 gün arasında sürüyor.

Göktürk-2 uydusu, aslen Türkiye Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılıyor. Temel amaç da, askeri keşif ve istihbarat sağlamak.

Göktürk-2
Göktürk-2’nin kameralarından, Fransa Salon de Provence’deki askeri havaalanı. Görüntüye tıklayıp büyüterek fotoğrafın yüksek çözünürlüğünü görebilirsiniz.
Göktürk-2
Göktürk-2’nin kameralarından, İstanbul Boğazı.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, uydu yüksek çözünürlüklü görüntüleme özelliğine sahip. Üzerinde yer alan kameralar ile, yeryüzündeki herhangi bir alanı 20×20 km‘lik pozlamalarla, 2.5 metre (fotoğrafta bir piksel 2.5 metreye tekabul edecek biçimde) çözünürlükle görüntüleyebiliyor.

Bu şu demek; gözlemlenen alanlardaki her türlü değişim veya yapılaşmayı, yahut hareketliliği gözlemleyebiliyoruz. O nedenle de Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından terörle mücadelede etkin biçimde kullanılıyor.

Başta, 5 yıllık bir görev süresi için tasarlanmış olan uydu, hala sorunsuz bir biçimde çalışmaya devam ettiğinden, uzun yıllar boyunca kullanılmayı sürdürecek gibi görünüyor. Bugün yedinci yaşını kutlayan uydumuzun fırlatılış anını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz:

Bu arada yazımızda birşey farketmiş olmalısınız: “Düz Dünya saçmalığına iman etmiş” cahillerin “kutuplara gitmek yasak, Dünya aslında düzdür, NASA insanlıktan gizliyor” savının da ne büyük saçmalık olduğunun açık delilidir uydumuz.

ABD haricindeki birçok diğer ülke gibi, bizim ülkemiz ve bilim insanlarımız kutupları görüntüleyebiliyor. Uzaydaki kendi uydumuzla Dünya’yı görüntüleyebiliyoruz. Uzay NASA’nın yani ABD’nin tekelinde değil. Rusya’dan Çin’e, Fransa’dan İran’a, Japonya’dan Hindistan’a onlarca ülke uzaya kendi yaptıkları uzay araçlarını, uyduları fırlatıp gezegenimizi izliyor.

Dünya’nın düz olduğu iddiasında olup, ülkemizi ve bilim insanlarımızı yalancılıkla suçlayan bu ahlak yoksunu cahillere kendi uydumuz ile gerekli cevapları vereceğinizi umuyoruz.

Hazırlayan: Zafer Emecan
Geliştiren: Doç. Dr. Lokman Kuzu