
Güneş’in atmosferinde -Corona’sında- gözlenen fıçı deliği, mevki olarak Güneş’in kuzey yarım küresinde yer alıyor. Yıldızımız, bu oluşan delik sonucu, uzaya geniş bir alandan Güneş rüzgarlarını kustu. NASA’nın SDO (solar dynamics observatory), Güneş gözlemi 3 Aralık 2015 günü erken saatlerde Corona deliklerini fotoğrafladı.
Güneş rüzgarları hakkında ileri okumayı şu makalemizden yapabilirsiniz. Bu arada Güneş rüzgarlarını oluşturan bu coronal delikler, Güneş’in leke aktivitesi maksimum olduğu yıllardan sonra daha fazla gözlemlenir. Lekeler hakkındaki bilgileri şu yazımızdan okuyabilirsiniz.
6 Aralık günü Dünya’ya ulaşması beklenen bu rüzgarlar için şimdiden uyarı yapalım. Medyamızda; elektrikler kesilebilir, telefonlar çekmeyebilir, radyasyondan sekiz bacaklı ve beş gözlü olabiliriz, depremlerin ve felaketin habercisi gibi haberlere karşı dikkatli olun çünkü bu haberler asılsızdır.
Son bir not: Bir alarm söz konusu ama, o da aurora alarmı. Bu görsel şölen, Güneş rüzgarları sayesinde artacak. Siz de izlemek isterseniz hemen İskandinav ülkelerine gidin, gidebilenlere şimdiden iyi seyirler.
Süleyman yeşil
Bu bilgiler spaceweather.com sayfasından alınmıştır.
Bunları da okumalısınız, okumak güzeldir:
NASA, Güneş Solar Minimuma Girdi Şeklinde Uyarıda Mı Bulundu?
NASA’nın Güneş’in Solar Minimuma Gi...
NASA’nın Güneş’in Solar Minimuma Gi...
Auroralar ve ISINGLASS Uyduları
NASA, auroraları araştırmak üzere t...
NASA, auroraları araştırmak üzere t...
Aurora (Kutup Işıkları) Nedir Ve Nasıl Oluşur?
Aurora denilen görsel şölen, Güneş ...
Aurora denilen görsel şölen, Güneş ...
Yıldızların Hiç Görünmediği Bir Gökyüzü Olabilir Mi?
Düşünün; tek bir yıldız yok, gecele...
Düşünün; tek bir yıldız yok, gecele...