Sık sık soru alıyoruz; “tavsiye edeceğiniz bilim siteleri, sayfaları var mı?” şeklinde. Evet var…

Ancak şunu belirtmek gerekir ki, Türkiye’de güvenilir, doğru haber ve içeriklere sahip bilimsel platformlardan çok ama çok daha fazla yalan, spekülatif, doğruluktan uzak içeriklerle halkın karşısına çıkan platformlar var. Bunların isimlerini ver(e)meyeceğiz ama, en azından şunu diyebiliriz; “basında ve çoğu popüler bilim sitesinde yer alan bilimsel haberlerin büyük kısmı ya hatalıdır, ya yalandır, ya da uydurmadır”… Neyse, biz güvenilir ve bilimsel açıdan doğru işler yapmaya çalışan platformları örnekleyelim:

Astronomi

Astronomi Diyarı (Bu site ve facebook sayfası, deneyimli bir amatör astronom olan Ümit Fuat Özyar’ın yurtdışındaki saygın sitelerden yaptığı güncel çevirilerden oluşuyor. Dünya’daki astronomi haberlerini güncel biçimde takip etmek isterseniz, kesinlikle günlük olarak ziyaret etmelisiniz)

Uzaydan Haberler (Nasa’nın “Günün Astronomi Görüntüsü” sitesi olan APOD’un resmi Türkçe versiyonu olan bu sitede, her gün amatör veya profesyonel bir astronomun çektiği görüntü profesyonel bir astronomun kısa açıklaması ile yayınlanıyor)

Gokyuzu.org (Bu site, ODTÜ amatör astronomi topluluğunun yayın organı ve bu topluluktaki amatör genç astronomların son derece nitelikli yazılarını barındırıyor)

Popüler Bilim

Evrim Ağacı (Yine ODTÜ çıkışlı bir evrimsel biyoloji ve popüler bilim sitesi. Gerek facebook sayfası, gerekse sitesi Türkiye’nin en nitelikli bilimsel içeriğine sahip diyebiliriz. Yayınladıkları yazıların hemen tamamı sıkı bir bilimsel disiplin içinde hazırlanıyor ve bilimin her alanında yayın yapıyorlar)

Açık Bilim (Oldukça köklü, kaliteli içeriğe ve geniş bir arşive sahip site ve facebook sayfasıdır)

Kuark.org (Kuark Bilim Topluluğu’nun yayın organı olan bu site, büyük oranda fizik üzerine yayın yapsa da, genel bilimsel konularla ilgili de sık sık doyurucu haberlere yer veriyor)

Bilim Kazanı (İçeriğini incelerken kaybolup gidebilirsiniz)

Bilimfili (Kadrosunun çoğunluğunu Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu bu popüler bilim platformu, aklınıza gelebilecek hemen her türlü bilimsel yazı ve habere yer veren, oldukça nitelikli bir site ve facebook sayfası)

Fizik Akademisi (Adından anlaşılacağı gibi, ana konusu fizik olan nitelikli ve gelişime açık bir site)

Gerçek Bilim (Hemen her konuda popüler bilim haberlerine yer veren, güvenilir bir popüler bilim portalı)

Rasyonalist (Kozmik Anafor’un kıdemli eski yazarlarından Ögetay Kayalı’nın kuruluşuna öncülük yaptığı, bütün fen bilimleri alanlarında, özgün ve güvenilir içerik sunarak, geniş çaplı Türkçe bir kaynak oluşturmayı amaçlayan sanal bir ansiklopedi)

DijitalX (Popüler bilim haberlerini takip edebileceğiniz güvenilir bir haber sitesi)

Dusge (Popüler bilim haberlerini takip edebileceğiniz güvenilir ve zengin içerikli bir haber sitesi)

Sahte Bilim

Yalansavar (Basın ve sosyal medyada görebileceğiniz sahte bilimsel haberleri, mitleri ve şehir efsanelerinin altında yatanları inceleyip, doğruyu ortaya çıkarmayı görev edinmiş bu sitede, yaygın türlü saçmalıklara verilen bilimsel yanıtları bulabilirsiniz)

• • •

Çok az değil mi? Elbette bunlar dışında da birkaç adet buraya ekleyebileceğimiz bilim platformu, sayfa ve site daha var. Onları da zamanla ekleyerek bu listeyi daha da uzatacağız. Ayrıca, üniversitelerin ilgili bilim alanlarına dair sitelerini de takip etmeniz faydalı olacaktır. Ancak diyebiliriz ki, şimdilik “güncel” biçimde takip edebileceğiniz, yalandan dolandan ve safsatadan uzak güvenilir Türkçe kaynaklar bunlar.