Bildiğiniz gibi Hindistan 2014 yılı Eylül ayında Mars yörüngesine bilimsel amaçlı bir uydu yerleştirmişti.

Mangalyaan (kısaca MOM, yani Mars Yörünge Misyonu) ismi verilen bu uydu sayesinde Hindistan Mars’a araç gönderen dördüncü ülke ünvanını almanın yanısıra, ilk denemesinde Mars yörüngesine uydu yerleştirebilen tek ülke payesini de kazanmıştı.

Mangalyaan uzay aracı, şimdiye kadar Mars yörüngesine yerleştirilen en ucuz uzay araçlarından biri konumunda. Projenin Hindistan Uzay ve Araştırma Örgütü’ne (ISRO) maliyeti sadece 75 milyon dolar. Yani İstanbul’da rezidanslı bir alışveriş merkezinin inşa masrafı kadar. Tabi, maliyet ucuzluğunu bizdeki dağa taşa yapılan inşaatlarla veya kimi devlet kurumlarının muazzam bütçeleri ile kıyaslamak bir kıstas olamaz. Çünkü, böylesi projelerde para değil yetişmiş insan gücü ve teknolojik birikim çok daha önemli.

Hindistan’ın kaşif robotu Mangalyaan’ının ilk denemede Mars’ın yörüngesine başarıyla oturuşunu kutlayan kadınlar
Hindistan’ın kaşif robotu Mangalyaan’ının ilk denemede Mars’ın yörüngesine başarıyla oturuşunu kutlayan, projede görevli bilim kadınları.

 

Hindistan’ın bilgi işlem teknolojileri ve sanayi üretimi anlamından bizden çok ama çok daha ileri düzeyde olduğunu unutmamak gerekir. Çoğumuz için Hindistan fakir bir ülke olarak bilinmesine rağmen, bu “kişi başı gelir”e yansıyan fakirliğin asıl sebebi 1.5 milyar’ı bulan nüfusu. Yoksa, ülkede Türkiye’nin nüfusunun 5 katı insan (400-500 milyon kişi) gayet iyi maddi imkanlara sahip ve iyi bir hayat yaşıyor.

Zafer Emecan

One reply on “Hint Uzay Aracı Mangalyaan’dan Mars Fotoğrafları”

  • Nazmi keskin
    24 Aralık 2019 at 18:19

    Keşke her haddini aşan senin gibi olsa kardeşim…verdiğin bilgiler için ayrıca teşekkürler…

Comments are closed.