Son günlerde İngiltere’de homeopatik ilaçların kara listeye alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Bakanlar gelecek yıl, tartışmaya yol açan bu tedavinin bir alternatif seçenek olarak devam edip etmeyeceğini görüşecekler.

Bir sözde-bilim olan homeopati tedavisi “benzer benzeri iyileştirir” ilkesine dayanıyor. Hastalık belirtilerini ortaya çıkaran ya da alakasız saçma sapan bir maddenin, su gibi çözeltilerde aşırı deriştirilmiş olarak kullanılmasıyla hastalığın iyileştirilebileceği düşünülüyor. Bilimsel düşünceye göreyse homeopati, bilimsel hiçbir dayanağı olmayan yalancı (sözde) bir bilim dalı. Ortada açıklanmış bir mekanizması olmadığı gibi, -ki bilimde böyle şeyleri bir mekanizmayla ortaya koymanız gerekir- kendi içerisinde verdiği ifadeler de bilimle çelişmektedir. (Daha detaylı bilgi için Bkz: Yalansavar)

İngiltere Yaşam Bilimleri Bakanı George Freeman, artan sağlık ihtiyaçları sebebiyle, NHS (Ulusal Sağlık Servisi) fonlarının en etkin tedavi yöntemlerinde kullanılması gerektiğini ifade ederken; homeopatik ilaçların reçeteli olarak verilip verilmemesini tartıştıklarını ifade etti.

Homeopati, İngiltere’nin tüm bölgelerinde yaygın olmamasına rağmen, ülkenin çeşitli yerlerinde bilimsel bir temeli olmayan pek çok homeopati hastanesi bulunmakta.

Akupunktur gibi alternatif tedavi tıp yöntemleri, hiçbir zaman bilimsel tıbbın sağladığı tedavilerden üstün olmamıştır.
Akupunktur gibi alternatif tedavi tıp yöntemleri, hiçbir zaman bilimsel tıbbın sağladığı tedavilerden üstün olmamıştır. Homeopati, bu alternatif -sözde- tedaviler arasında belki de en anlamsızlarından biri.

Bilim ve Teknoloji  Komitesi’nin raporuna göre homeopati ilaçları placebolardan daha iyi bir etki göstermemekte ve bilimsel açıdan mantıksız bulunmakta. NHS (Ulusal Sağlık Servisi)’nin web sitesinde ise homeopatinin bir tedavi yöntemi olarak hiçbir iyi niteliğinin bulunmadığından bahsediliyor.

Fakat İngiltere’de homeopatlar hiçbir yasal düzenleme içinde değiller. Herkes, deneyimi ve niteliği olmadan homeopat olabiliyor. Bunun en önemli sebeplerinin başında bilimsel bir temeli olmaması, anlatılacak bir mekanizması olmaması geliyor. Dolayısıyla homeopatlar, herhangi bir niteliğe sahip olmadan bu işi yaparak para kazanabiliyorlar.

Söz konusu sağlık olduğu için bu konuda şimdiye kadar alınan umursamaz tavrı bir kenara bırakıp, konuyu bilimsel olarak tartışmak ve uygun olanı yapmak gerekiyor. İnsanlar belki de doğru tedaviyi alabilecekken buna maalesef inanmayıp, herhangi bir geçerliliği olmayan homeopati gibi sözde-bilime güvenebiliyor ve bu sebeple hayatlarını kaybedebiliyor veya ciddi sağlık sorunları yaşayabiliyorlar. Dolayısıyla geç de olsa bilim ve sağlık bakanlıklarının, halklarının sağlığı ve geleceği açısından bu sözde-bilimin durdurulmasında adımlar attıklarını görüyoruz. Özellikle dış ülkelerde homeopatinin ne olduğu, daha doğrusu gerçekte ne olmadığı ortaya çıkmaya başlıyor. Umarız ülkemizde de bu iş fazlasıyla zarara sebep olmadan gerekli adımlar atılır.

Çeviri: Devrim Yağmur Durur

Kaynak: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/england-wales-could-blacklist-homeopathy