Mars Society’nin 11 yıldır düzenlediği University Rover Challenge yarışmasına ilk kez bir Türk ekibi katılabilmek adına bu kadar yaklaştı. İTÜ Rover Takımı, bu kez çok iddialı!

İTÜ Rover Takımı, daha önce birçok başarılı projede kendini kanıtlamış öğrencileri bir arada bulunduran bir öğrenci topluluğu. Ekip üyeleri daha önce Arı Teknoloji Geliştirme (ARIGE) Kulübü olarak 2014 yılında ARISAT takımı ile Cansat Model Uydu yarışmasına katılıp dünya birinciliği kazanmış ve yine ARIGE olarak 2016 yılında RobotChallenge yarışmasında ilk üç dereceyi de diğer tüm takımları geride bırakarak elde etmişti.

Takımın bazı üyeleri ise İTÜ Pars Roket Takımı ile IREC yarışmasında başarılar elde etmiş ve İTÜ Sci-X Hyperloop Takımı ile Amerika’da Space-X’in düzenlediği Hyperloop yarışmasında ülkemizi temsil etmişti. Böylesi başarılara imza atmış ekip üyelerini bir arada bulunduran bu yeni takımın şu anki projesi ise; gezegenler üzerinde keşif ve araştırma yapması amacıyla üretilen robotlar olarak bilinen “rover” tasarlamak ve üretmek.

itu-rover-takimi
Çok büyük bir projeye cesaretle girişmiş olan İTÜ Rover Takımı üyeleri.

 

İTÜ Rover Takımı, tasarımını tamamladıkları araçlarını üretmeyi ve Amerika’da Mars Society tarafından 11 yıldır düzenlenmekte olan University Rover Challenge yarışmasına katılmayı hedefliyorlar. Yarışmaya her yıl ortalama 13 farklı ülkeden 80’e yakın üniversite katılıyor ancak, henüz Türkiye’den kabul almayı başaran bir takım olmadı. İTÜ Rover Takımı, yenilikçi fikirleri ile ülkemizi bu yarışmada temsil etme hakkı kazanacak ilk TÜRK EKİP olacaklarına inanıyor.

Neler Yapılacak?

İTÜ Rover Takımı, yarışmaya katılabilmek ve sonucunda derece elde edebilmek için araçlarının neler yapması gerektiğini şöyle anlatıyor:

Uzaktan kontrollü ve otonom (aracın kendi karar vererek hareket etmesi) olarak hareket edebilecek olan aracın özelleşmesi, uzay araştırmaları alanında olacak. Bu da, aracın bir gezegen üzerinde görevlerini yerine getirmek için tasarlanması demek oluyor. Olası görevlerden en önemlisi; aracın çukurlarda, yükseltilerde, eğimlerde ve engellerle karşılaştığında devrilmemesi

İTÜ
Üniversite ara tatilde olmasına rağmen, Rover Takımı aralıksız çalışmasını sürdürüyor.

 

Bunun yanında araç, üzerindeki robot kol sayesinde yerden nesneleri alacak, kontrol panellerindeki bir takım vanalara müdahale edecek. Yine üzerindeki robot kol sayesinde yerden toprak numunesi alarak kendi üzerinde o numuneyi bir takım analizlere tabi tutacak ve numuneyi bir laboratuvara götürecek. Laboratuvardaki arkadaşlarımız, 1 saat içinde numune üzerinde hızlı test ve analizler yaparak gezegendeki yaşam izlerine dair bir rapor sunacak. Numunenin alındığı toprak yine fotoğraflanarak numunenin neden buradan seçildiği de raporda belirtilecek.

Uzaktan kontrollü kısımlarda araç, üzerindeki kameralar yardımıyla kontrol odasına görüntü aktaracak, kontrol odasındaki arkadaşlarımız bu görüntüler yardımı ile aracı direkt olarak görmeden yönetecek. Burada görüntü aktarımı ve komut aktarımı için yaklaşık 2 km çapında bir çalışma alanımız olacak.

Desteği Hakediyorlar

İTÜ Rover Takımı’nın aracın biteceğine ve yarışmada ülkemizi başarıyla temsil edeceklerine dair kendilerine olan güvenleri tam. Fakat üretim aşamasında maddi yetersizliklerden ötürü hız kaybettiklerini düşünen ekip, tüm bilim severlerden destek beklemekte.

Bu gençlere destek (Sponsor) olarak sizin de bu güzel projede tuzunuz olsun. Her türlü sorunuz için onlara sosyal medya hesaplarından veya mail yoluyla ulaşabilirsiniz.

İletişim için:

facebook.com/ituroverteam
[email protected]
rover.itu.edu.tr