Hubble’ın 26. yıl şerefine çektiği yukarıda görmüş olduğunuz fotoğraf, 1787 yılında Friedrich Wilhelm Herschel tarafından keşfedilen, Dünya’ya yaklaşık 7.100 ışık yılı uzaklıkta bulunan Kabarcık Bulutsusu ya da diğer adıyla NGC 7635‘tir. Kraliçe Takımyıldızı (Cassiopeia) yönünde bulunan bir H II bölgesi salma bulutsusudur.

Bir yanılgıyı düzeltmek adına belirtmeliyiz ki, çok benzer olduğu için genellikle bir “gezegenimsi bulutsu” sanılsa da, değildir. Gezegenimsi bulutsular, merkezlerindeki hayatının sona ermiş yıldızın uzaya saçılan dış katmanlarıyla oluşurlar. Bu bulutsu ise, böyle bir oluşumun ürünü değil.

Yapısındaki parlak yıldızlarca aydınlatılan gaz ve toz bulutu olan bu cisim, Güneş’ten yaklaşık 45 kat daha büyük bir kütleye sahip SAO 20575 isimli yıldızdan gelen ışıma ve şiddetli rüzgar saldırılarıyla çevresindeki basınç ile etkileşip kabarcıklar oluşturuyor.

Kabarcık Bulutsusu'nun Hubble tarafından alınmış yakın çekim görüntüsü.
Kabarcık Bulutsusu’nun Hubble tarafından alınmış yakın çekim görüntüsü.

 

Güneş’ten 400 bin kat daha fazla enerji yayan bu yıldız, cismin büyümesini ve ışımasını sağlamaktadır. Yıldızdan ortaya çıkan gaz, saatte 6.4 milyon kilometre hızla yayılan Güneş rüzgarları oluşturmaktadır.

Kabarcık Bulutsusu 10 ışık yılı çapına sahiptir. Yıldızın basıncı sebebiyle, saatte 100 bin km olarak sürekli büyüyen cisim akıllara şu soruyu getiriyor: “Bulutsuyu oluşturan yıldız merkezde olmadığı halde, nasıl bu kadar simetrik bir bulutsu olabiliyor?” İşte bu da henüz cevabı bilinmeyen fakat astronomlarca araştırılmaya devam edilen bir konu.

Seda Yüce