Rekorlara sahne olan Parker Güneş Sondası (Parker Solar Probe) görevi, 4 Nisan gününde sessiz sedasız gerçekleştirilen Güneş’e ikinci bir “cüretkar” yakın geçiş ile sürüyor.

Perihelion (Günberi) adı verilen manevra, sonda Güneş yüzeyinin yaklaşık 24 milyon km üzerinde iken gerçekleşen bir yakın geçiş ile sonuçlandı. Aslında bu uzaklık, sondanın 5 Kasım tarihindeki ilk perihelionu sırasındaki ulaştığı uzaklığın aynısı.

Bu iki yakın geçiş, 1976 yılında Güneş’in en yakınına ulaşan Helios 2 uzay aracı görevinden elde edilen rekoru kırmış bulunmakta. Ancak Parker sondası, görev boyunca kendi rekorunu kırmaya devam edecek ve en sonunda yıldızımıza 6 milyon km yaklaşmış olacak.

Buna benzer bir süreç, sondanın hızında da geçerli olacak. İlk iki manevranın zirvesinde sonda, yaklaşık saatte 343,000 km hız ile seyrediyordu (ki bu da rekor kıran bir hızdı), önümüzdeki zamanlarda yapacağı diğer yakın geçişlerde ise sondanın daha hızlı gittiğini göreceğiz.

Bu yakın geçişler aslında bu görevde çalışan bilim insanları ve mühendisler için oldukça endişeli zamanlar olmakta. Çünkü her perihelion (günberi) manevrasından birkaç gün önce uzay aracının Dünya ile bağlantısı kesiliyor. Bu kesintinin sebebi ise uzay aracının Güneş’in atmosferinden yani koronasından gelen inanılmaz sıcaklığa karşı koruma sağlayan kalın bir kalkanın arkasına saklanmış aygıtlarını korumaya odaklanmasına izin vermektir.

Uzay aracı, Güneş’ten kendi yörüngesine geri çekildiği zaman manevra esnasında topladığı verileri bunları sabırsızlıkla bekleyen bilim insanlarına gönderiyor. Araştırmacılar ise bu bilgileri milyonlarca derece sıcaklığa ulaşan koronayı anlayabilmek için kullanmayı umut ediyor.

Korona, Güneş’ten çıkıp bütün Güneş Sistemi’ne doğru giden sürekli bir yüklü parçacık akışı olan Güneş rüzgarlarının da kaynağıdır. Güneş rüzgarlarının Dünya’nın yörüngesindeki iletişim ve navigasyon uydularına müdahale edebilmesinden dolayı bilim insanları, Parker Güneş Sondası verilerini Güneş rüzgarlarının nasıl işlediğini anlamak için kullanmak istiyorlar.

Uzay aracı, bir diğer manevrasını 1 Eylül tarihinde gerçekleştirecek ve daha sonra rotasını ayarlamak için Venüs’ün yerçekimini kullanacak. Bu yörüngesel ince ayar, Güneş’in yüzeyine yapılacak olan daha sonraki yakınlaşmaları kolaylaştıracak. Uzay aracı, yedi yıllık görevinde toplamda 24 adet perihelion manevrası tamamlayacak ve Güneş’e daha çok yaklaşıp gizlerini ortaya çıkaracak.

Çeviri: Burcu Ergül

https://www.space.com/parker-solar-probe-second-sun-perihelion-flyby.html