Parker Güneş Sondası (Parker Solar Probe), Kasım 2018 tarihi itibarıyla, Güneş’e en yakın insan yapımı cisim olma rekorunu elinde bulunduruyor.

Uzay aracı, sonda ekibinin hesapladığı gibi 29 Ekim 2018 tarihinde, bu zamana kadar Güneş’e en çok yaklaşılan uzaklık olan 26.55 milyon mil (42,72 milyon km) mesafeye ulaştı.

Önceki rekor ise Nisan 1976 tarihinde fırlatılan Alman-Amerikan yapımı Helios 2 uzay aracına aitti. Parker Güneş Sondası, görevi ilerledikçe kendi rekorlarını da kıracak ve en son Güneş yüzeyinin 3.83 milyon mil (6,163 milyon km) yakınına 2024 yılında ulaşması beklenmektedir.

Paker Güneş Sondası (Telif: NASA/JHUAPL)

 

Parker Güneş Sondası’nın ayrıca Güneşe giden en hızlı araç rekorunu da kırması bekleniyor. Şimdiki Güneş merkezli rekor, saatte 153.454 mil ile yine Helios 2 aracına ait.

Parker Güneş Sondası ekibi, aracın tam hızını ve pozisyonunu NASA’nın Derin Uzay Ağ’ını (Deep Space Network – DSN) kullanarak periyodik olarak ölçüyor. DSN, uzay aracına sinyal gönderiyor ve bu sinyal tekrar yine DNS’ye geri dönüyor. Bu sayede ekip, sinyalin zamanlaması ve karakteristiğinden aracın hızını ve pozisyonunu belirleyebiliyor.

Sonda, Güneş ile ilk karşılaşmasına 31 Ekim’de başladı ve 5 Kasım’da perihelion‘a yani Güneş’e en yakın noktaya ulaşana kadar yıldızımızın yüzeyine yaklaşarak ilerlemeye devam edecek. Uzay aracı, yıldızımızın emsalsiz yakın gözlemlerini insanoğluna iletebilmek için yol alırken, acımasız bir sıcaklık ve radyasyon ile yüz yüze kalacak ve bu sayede on yıllardır bilim insanlarının kafasını karıştıran olayları anlamamıza yardımcı olacak.

Çeviren: Burcu Ergül

Kaynak:
https://www.nasa.gov/feature/goddard/2018/parker-solar-probe-breaks-record-becomes-closest-spacecraft-to-sun
Kapak animasyonu telif: NASA/JHUAPL