Dostlar, yarenler, Plüton sevenler, astroloji aşıkları ve elbette Roma halkı! Dünyamız, Güneş Sistemi içerisinde bir gezegencik ve bizler de o gezegencikte bulunan akıllı yaşam formlarından biriyiz.

Bu gezegendeki en akıllı yaşam formu biz miyiz bilmiyoruz. Belki de The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’de şüpheye yer vermeyecek biçimde açıklandığı gibi, en zeki 3. yaşam formuyuzdur. Ama şimdilik en zekisi olduğumuz düşünüp egomuzu güçlü tutalım biz.

Güneş Sistemi denen yerin toplam kütlesinin (Güneş, gezegenler, kuyruklu yıldızlar, astroidler falan filan, hepsi yani) %99.86‘sını Güneş oluşturur. Geriye kalan %0.14‘lük kütlenin de yarıdan çoğunu Jüpiter gezegeni tek başına sahiplenir. Elimizde kala kala %0.06‘lık bir dilim kalır ki, o dilimin de %85’ini Satürn, Uranüs ve Neptün aralarında paylaşır.

solar_system_Cover_rev_40-3

Ne kaldı şimdi elimizde Güneş Sistemi’nden; %0.01. Bunu da böl geri kalan; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Astreoid Kuşağı, Kuiper Kuşağı, Oort Bulutu, Plüton, Sedna, Quoar, Eris, Haumea, Varuna, Orcus ve adı henüz konulmayan onlarca Plüton büyüklüğündeki gezegenciğe. Hepsinin kütlesini eşit saysan bile, elinde her biri için %0.0001‘den küçük bir değer kalıyor.

Tamam, bırakın gezegenleri. Sadece 10 ışık yılı çevrenize bakın; burada doğrudan dünyayı etkileme “gücüne” Plüton’dan çok daha muktedir 80’in üzerinde yıldız ve her birinin çevrelerinde bir araba dolusu gezegen var. Astroloji diyorsun ya, ekle bu yıldızları da “etki çemberi“ne. Ama zor tabi. Çünkü Güneş’in 10 ışık yılı yakınında bulunan yıldızlardan sadece 2-3 tanesini çıplak gözle görebiliyorsun. Yani çoğundan haberin bile yok.

O halde ne yapıyoruz?

Seni doğrudan çekim gücüyle etkileyen onbinlerce gökcisminden 10 tane kadarını seçmişsin, bunun üzerine bir doktrin oluşturmuşsun. Peki, Sedna’yı ekledin mi buna? Haumea’yı, Makemake’yi, Eris’i? Ya da şu anda henüz isimleriyle değil, kod numaralarıyla tanınan onlarca Plüton büyüklüğündeki “gezegenimsi”yi?

Sahi, bize Plüton’dan çok daha yakın ve fiziksel etkisi çok daha fazla olan “asteroit kuşağı“nın ne gibi etkileri var? Bu kuşak üzerindeki hangi asteroit nerede hangi burca girip hangi olayları tetikliyor? Hadi canım, küçücük şeyler bunlar deyip geçme, aralarında Ceres denen 1.000 km çapında dana kadar bir “gezegen” bile var.

Gerçi siz 4 Vesta‘yı dahi bilmezken, hangi asteroit’i katacaksınız ki sözde hesaplarınıza? Plüton ile bize aynı uzaklıkta gezinen kankası Orcus’tan hiç söz etmesem en iyisi galiba.

woman-burning-money
Kaç para ulen bir Plüton etkisi?

 

Ve sen orada hala Plüton’un aşk ve para üzerine etkisiyle ilgili geyik çevirirken, şu an Plüton’a gönderdiğimiz araçtan gelen verileri inceleyip anlamlandırmak için çaba sarfeden binlerce bilim insanı var. Dertleri aşk ve para değil bu insanların; bilmek, öğrenmek, gerçeği bulmaya çalışmak, keşfetmek, insanlığın bilgi dağarcığını genişletmek. Astrolojinin böyle bir derdi yoktu değil mi, pardon

Bana göre, hayır bana göre değil, bilinen ve bilinmeyen gerçeklere göre; astroloji bir zırvalıktır. Mantıksız veya hatalı bir doktrin değil, tamamıyla bir zırvalıktır. Biraz bilgi sahibi, azıcık “gerçeğe” meraklı herkes bu zırvalığın farkına zaten varır, varıyor da. Ama ne ben, ne de bir başkası burada sayfalarca dil dökse nafile, çünkü “inanç“lar adı üstünde inançtır, ona inanılır.

Neyin ne olduğunun gayet iyi bilindiği bu günlerde bile, tıpkı binlerce yıl öncenin korku dolu toplumları gibi gökte gezen seyyarelerden medet uman, itiraf edemese bile bir anlamda onlara tapan, güçlerine inanan milyarlarca insan hala var.

Ve en acısı, inancın mantıklı olması gerekmiyor. Sanırım insanın en zayıf yönü de bu. O halde fiyat listelerinizi birazcık zamla güncelleyin ey astrologlar. Milyonlarca insan, banka hesaplarınızı şenlendirmek için sıra bekliyor, gönlünüz rahat, cebiniz dolu olsun…

Zafer Emecan

3 replies on “Astroloji, Plüton, Aşk ve Para”

  • :) BİR UZAY SEVER
    17 Şubat 2019 at 20:51

    merhaba ben yağmur 8. sınıf öğrencisiyim
    geleceğin uzayda olduğunun bilincindeyim ve en büyük hayalim bir astronom olmak ve bunun için durmadan çabalıyorum.umarım hayallerime kavuşurum…
    size birkaç sorum olacaktı:

    sizce kara delikler başka paralel evrenlere açılıyor olabilir mi ?

    Michio Kaku’nun bir teorisinde okuduğuma göre bizle iletişim kurmaya çalışan uzaylıları algılıyamıyoruz (burada bize yani karıncalara bir otabanı öğretmeye çalışan uzaylı örneklemesini kullanmıştı) sizce doğru mu?

    FERMİ PARADOKSU HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZ NELER ?

    ve son olarak uzaya olan ilginiz nasıl başladı acaba ?

  • Öylesine Bir Geçiyordum
    1 Mart 2019 at 22:37

    Selamlar, İnternet üzerimdeki gezilerimde sitenizi keyifle inceliyordum. Bu yazıyı okuyunca Astrolojiye dair yaklaşımınıza dair uyarmam gerektiğini düşündüm.

    Öncelikle Ceres, Vesta, Pallas gibi astroidler çok eskiden bilinir ve yorumlandırılır ancak çok büyük değerler atfedilmez. Kimi astrologlar bunların önemli astroidler olduğunu savunur o başka. Bunun yanında Plüton’a atfedilen önemin bir benzeri Şiron’a da gösterilir, astroloji içerisinde konumu oldukça saygın ve astrologlar arasında her zaman saygın bir yere çıkartılır.

    Niyetim astrolojiyi savunmak değil, yalnızca bir hatayı düzeltmek istedim. Kaldı ki “xxx in astrology” gibi bir Google araması ile istediğiniz astroide verilen anlamları okuyabilirsiniz.

  • Kubilay
    18 Mayıs 2019 at 11:39

    Merhabalar. Astroloji için Barış İlhan ile iletişim kurarsanız o size doyurucu bilgiyi verecektir. http://www.astrolojidergisi.com adında, 99 senesinden beri faaliyette olan bir sitesi de vardır. Amerika’da eğitim almış, akıllı bir astrologdur. Yıllarının bu alternatif bilime adamıştır. Siteniz çok güzel fakat astroloji konusundaki bu ön yargı beni üzdü. Lütfen kendisiyle iletişim kurun ve bir daha düşünün derim.

Comments are closed.