Lİse hayatınız boyunca çalışıp çabaladınız ve nihayet üniversite sınavını kazandınız. Kiminiz hayalini kurduğu bir bölümü, kiminiz ise hayat şartlarından veya aile baskısından dolayı üniversitede istemediği bir bölümü kazandı. Öncelikle yeni eğitim hayatınızda size başarılar diliyor ve sözü fazla uzatmadan üniversite kazanan öğrenciler için tavsiyelerimizi sıralıyoruz.

1. Çift Anadal Programı

 

Çift anadal programı; herhangi bir üniversitede lisans düzeyinde bir eğitim gördüğünüz zaman aynı üniversitede başka bir bölüme kayıt olarak, her iki bölümde de eş zamanlı dersler takip edilerek çift diploma elde etme imkânı sağlayan bir programdır. Örneğin, astronomiye karşı merakınız var ve astronomi bölümünü kazandınız. Fakat ülkemizde kısıtlı bir bölüm olduğu için iş bulmakta zorlanabilirsiniz. Bu yüzden üniversite okurken fizik, matematik ya da koşulları sağlayan başka bir bölümde çift anadal yapabilirsiniz. Bu program sayesinde bir üniversite okurken hem astronomi hem de fizik bölümlerinden mezun olursunuz ve çift diploma elde edersiniz. Bu program sizin kendinizi geliştirmenizi sağlarken ayrıca iş bulma evresinde size kolaylık sağlayabilir.

2. İngilizce ve Bilgisayar Yazılım

Temel Bilimler ve mühendislik gibi bölümlerden birinde okuyorsanız İngilizce ve bilgisayar yazılım konusunda kendinizi geliştirmezseniz mezun olmuş sıradan bir öğrenci olarak hayata atılırsınız. İngilizce yeteneklerinizi geliştirmek için üniversitede birkaç yol bulunmaktadır.

  • Work and Travel: Üniversite öğrencilerine eğitim süresince ABD tarafından çalışma ve seyahat olanağı sunan bir programdır. Kısacası hem çalışıyorsunuz hem de yabancı dilinizi geliştiriyorsunuz.
  • Erasmus: Avrupa Birliği tarafından yürütülen bir öğrenci değişim programıdır. 1 veya 2 akademik dönem boyunca belirli şartlar ve koşullar sağlandıktan sonra eğitiminizi yurt dışında yapabilirsiniz.
  • Üniversitelerin sağlamış olduğu ücretsiz kurslar bulunmaktadır. Bu kurslardan faydalanabilirsiniz..
  • Avrupa Birliği Projeleri: Avrupa Birliği’ne üye ya da aday üye ülkelerin oluşturduğu bir projedir. Buradaki amaç, gençlerin Avrupa’nın diğer ülkelerini gezerek o ülkelerin kültürlerini tanımasıdır.
  • YLSY (MEB) Bursu: Türkiye Cumhuriyeti tarafından burs için gerekli şartları sağlayan öğrencilere yurt dışı yükseköğrenimleri süresince verilen eğitim yaşam konaklama gibi giderlerin karşılandığı bir burstur. (Not: Lisans eğitiminin tamamlanması gerekmektedir. Yüksek lisans ve doktorada bu burstan gerekli şartları sağlarsanız faydalanabilirsiniz.)

3. Yatay Geçiş

Görsel Kaynak: unibilgi.net

 

Örneğin, Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde A bölümünü kazandınız. Fakat burada kendinizi geliştiremeyeceğinizi düşündünüz. Hatta üniversite ortamını ve şehri de sevmediniz. Hayalinizde ise İstanbul Üniversitesi’nde A bölümünü okumak var. O zaman, eğer gerekli şartları taşırsanız İstanbul Üniversite’nin A bölümüne başvuruda bulunarak yatay geçiş yapabilirsiniz ve eğitiminize İstanbul’da devam edebilirsiniz. (Not: Gerekli şartları taşımanız ve kontenjan açılması durumunda yapabilirsiniz.)

4. Farabi

Görsel Kaynak: https://farabi.yok.gov.tr/

 

Türkiye sınırları içinde örgün eğitim veren yükseköğretim kurumlarında okuyan öğrenciler, bu öğrenci değişim programından faydalanabilirler. Yani; Ankara Üniversitesi’nde B bölümünü okuyorsunuz fakat 4 yıllık eğitim sürecinin 1 veya 2 dönemini Ege Üniversitesi’nin B bölümünde okumak istiyorsunuz. Eğer gerekli şartları taşırsanız bu hayalinizi de gerçekleştirebilirsiniz.

5. Açık Ders Malzemeleri

Üniversitede istediğiniz bölümü kazandınız ve heyecanla derslerinizi bekliyorsunuz. Üniversitelerin açık ders malzemeleri sitelerine girerek bölümünüzde göreceğiniz dersler hakkında bilgi sahibi olabilir ve kaynaklara ulaşarak ders çalışmaya erkenden başlayabilirsiniz.

6. Burs İmkânı

  • Üniversite okurken her öğrencinin maddi durumu iyi olmayabilir. Üniversitelerin ilgili yerlerinde (yemekhane, gözlemevi, uygulama oteli gibi) günde birkaç saat çalışarak burs miktarı seviyesinde para kazanabilirsiniz.
  • Bulunduğunuz şehirlerde varsa bilim merkezleri, müzeler gibi kurumlarda gönüllü ya da part-time çalışarak hem kendinizi geliştirebilir hem de cüzi de olsa para kazanabilirsiniz. Ülkemizde nerelerde bilim merkezlerinin olduğunu merak ediyorsanız şu adrese tıklayabilirsiniz.
  • Yüksek lisans ve doktora yapmak istediğinizde hocaların projelerinde yer almaya çalışın. Bu sayede eğitim sürecinde projelerden para kazanabilirsiniz.

7. Kulüplerde Aktif Olarak Rol Almaya Çalışın

Üniversitede okurken kendinizi geliştirmek, sosyalleşmek ve eğlenceli vakit geçirmek isterseniz ilgi alanınıza göre kulüplere katılarak buralarda aktif olarak rol alabilirsiniz. Kulüplerde aktif olarak rol almak size özgüven kazandırırken ayrıca bir işin nasıl yönetileceğini de öğretecektir.

8. Devamsızlık Yapmayın

“Ders, derste öğrenilir” sözünü aklınızdan çıkarmayın. Derslerinizde hocalarınızı iyi dinleyin ve notlar tutun. Sınavlarınıza çalışacağınız zaman kütüphaneyi kendinize mesken tutun. Lisans döneminizde gidebildiğiniz kadar konferanslara, söyleşilere, seminerlere katılın. Hatta lisans döneminde bir projeye katılarak projenizi bu tarz konferanslarda anlatabilirsiniz. Hocalarınızın gözüne başarınızla girmeye çalışın.

Güzel bir eğitim dönemi geçirmeniz dileğiyle, başarılar…

Sinan Koçak

Kaynak: