Rosetta, Avrupa Uzay Ajansı (ESO) tarafından inşa edildi ve 2 Mart 2004 yılında fırlatıldı. İniş modülü Philae ile birlikte 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızını detaylıca inceledi.

Aracın ismi, üç farklı dilde metinden oluşan bir yazıt olan Mısır dikili taşı Rosetta Taşı‘ndan gelmekteyken, iniş aracının ismi de hem Yunan alfabesi hem de Mısır hiyeroglifleri içeren Philae dikili Taşı‘ndan gelmektedir. Araç, yolculuğu boyunca Dünya’dan, Mars’tan, 21 Lutetia ve 2867 Steins asteroitlerinden yakın geçişler gerçekleştirdi.

6 Ağustos 2014 yılında araç, kuyruklu yıldıza ulaştı ve yörüngesine girebilmek için bir dizi manevra yaptı. 12 Kasım’da ise iniş modülü Philae kuyruklu yıldıza iniş gerçekleştirdi. Ancak modulü yere sabitleyecek zıpkınların tam çalışmamasından dolayı modül yüzeyden sekerek zıpladı ve planlanan yere inemedi. Bu yüzden de Güneş’ten gelen enerjiden faydalanamayacağı gölge bir yerde kalmak durumunda kaldı. 2 gün sonra da Philae’nin bataryaları bitti. Modül ile iletişim 2015 yılının Haziran ve Temmuz aylarında çok kısa bir süre için sağlandı. ancak azalan güneş enerjisi sebebiyle Rosetta’nın iniş aracı ile iletişimi 27  Temmuz 2016 tarihinde sonlandırıldı.

Rosetta uzay aracının, kuyruklu yıldıza çarpmadan önce yörüngesinden gönderdiği fotoğraflar.

 

30 Eylül 2016 tarihinde de yörüngedeki Rosetta aracının görevi, kuyruklu yıldızın Ma’at olarak isimlendirilen bölgesine sert bir iniş ile sonlandırıldı. Araç ve görevi hakkında daha detaylı bilgi için bu linkteki yazımızı okuyabilirsiniz.

Hazırlayan: Burcu Ergül EMECAN