Bu yılın başlarında uzay istasyonu mürettebatı uzayda bir marul yetiştirmiş ve ekip arkadaşları uzay yürüyüşündeyken marulun tadına bakmışlardı.

Ancak zinya gibi bir çiçeği büyütmek, bitki yetiştirme konusunda marul yetiştirmekten daha büyük bir adım çünkü zinyalar yetiştirmesi çok daha zahmetli ve daha titiz çevre koşulları isteyen bitkilerden biri.

Uzayda bitki yetiştirme amacıyla kurulan Veggie projesiyle astronotlar bitki yetiştirmeye çalışarak uzay istasyonunda oyalanacak başka hobiler de bulmuş oluyorlar. Elbette bu bitkiler Uluslararası Uzay İstasyonu’nda “Veggie Bitki Yetiştirme Sistemi” adı verilen özel bir sistem sayesinde yetiştirilebiliyor.

CXP3RikW8AAyDmu
Veggie Bitki Yetiştirme Sistemi

 

Veggie projesinin direktörü Trent Smith zinyalar için şunu söylüyor:

“Zinya bitkisi maruldan çok farklı. Çevresel değişimlere ve ışık özelliklerine karşı çok daha duyarlı. Büyümesi 60 ila 80 günden daha uzun sürüyor. Bu yüzden yetiştirilmesi oldukça zor olan bir bitki ve çiçeklenmesi için çok daha uzun zamana ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden zinya çiçeği yetiştirebilmemiz, uzayda domates de yetiştirebileceğimizin bir habercisidir.”

Tüm zorluklarına rağmen ilk defa bir zinya çiçeği Uluslararası Uzay İstasyonu’nda güzel taç yapraklarını açtı ve başta NASA astronotu Scott Kelly olmak üzere projeyi takip eden herkesi mutlu etti. Zinyalara en dengeli koşulları sağlaması için NASA, Noel arifesinde Kelly’e “özel bahçıvan” ve “Veggie projesi komutanı” ünvanını vermişti. Böylece Kelly, Dünya’dan herhangi bir emir almaksızın çiçeğin durumunu göz önünde bulundurarak onu sulamaya ve onunla ilgilenmeye başladı. Bu zor işin bedeli zinyanın ilk turuncumsu sarı parlak yapraklarının fotoğraflanmasıyla ödendi gibi görünüyor.

Scott Kelly tarafından çekilen uzayda yetiştirilmiş ilk zinya çiçeği.
Scott Kelly tarafından çekilen uzayda yetiştirilmiş ilk zinya çiçeği.

 

Veggie projesinin bir parçası olarak yetiştirilen zinyalar, Ocak ayının başlarına kadar çok zorlu yollardan geçti. Zinyalar aşırı suyla, kuraklıkla ve hatta küflenmeyle savaştılar.

2012’de yetiştirilen ayçiçekleri de dahil, bugüne kadar uzayda bir çok bitki yetiştirildi. Ancak Veggie programı daha karmaşık bitkilerin tüm yaşam evreleriyle bitki yetiştirmeyi öğrenmeyi ve bu bitkilerin yetiştirilmesine engel olan şeyleri ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Scott Kelly, Twitter hesabından bu fotoğrafı paylaştıktan sonra altına; "Evet, uzayda başka yaşam formları da var!" diye ekledi.
Astronot Scott Kelly, Twitter hesabından bu fotoğrafı paylaştıktan sonra altına; “Evet, uzayda başka yaşam formları da var!” diye ekledi.

 

“Zinyaları elde ettikten sonra, astronotların yaptıkları uzun yolculuklarda domates gibi diğer çiçekli bitkileri yetiştirmek de mümkün olabilir” diyor NASA yetkilileri.

Şimdilik astronotlar evlerinden çok uzakta büyüyen bu zinyaların büyüsüne kapılmaya devam ediyorlar. Bu yolculukta Kelly’e; NASA astronotu Tim Kopra, ESA Astronotu Tim Peake ile birlikte kozmonotlar Mikhail Kornienko, Sergey Volkov ve Yuri Malenchenko eşlik ediyor. Kornienko ile birlikte Kelly’nin uzay istasyonunda bir yıllık konaklaması bu Mart’ta sona erecek.

Çeviren: Ece Özen

Kaynak