On yıl önce Plüton’un son teknoloji teleskoplarla çekilmiş bulanık bir fotoğrafına sahiptik. Bugün ise Yeni Ufuklar’ın Temmuz 2015’te yaptığı uçuşu sayesinde elimizde Plüton’un yüksek çözünürlüklü fotoğrafları var. Yalnızca on yıl içerisinde Plüton üzerine bilgilerimiz hayli arttı.

howviewchanged
Plüton’un henüz 7 ay öncesine kadar sahip olduğumuz en kaliteli görüntüsüyle (solda) bugün sahip olduğumuz en kaliteli görüntülerinden biriyle kıyaslaması.

Geçtiğimiz salı günü (19 Ocak) Yeni Ufuklar’ın Florida’dan fırlatışının onuncu yıl dönümüydü. Araştırmanın dokuz buçuk yılı Plüton’a ulaşmak için geçti. Yeni Ufuklar Plüton’a varabilmek için 4.8 milyar km seyahat etti. Şimdiyse Güneş Sistemi’mizin sınırlarında çalışır bir halde dolanmaya devam ediyor.

Colorado’daki Güneybatı Araştırma Ensititüsü’nden Yeni Ufuklar’ın Baş Araştırmacısı Alan Stern; “Bu uçuşla beraber Yeni Ufuklar, bilimsel topluluğun ve tabii ki NASA’nın elli yıllık uzun soluklu bir amacını yani tüm gezegenleri keşfetme görevini başarıyla tamamlamış oldu” diyor.

Yeni Ufuklar fırlatıldığında Dünya yörüngesinden ayrılan en hızlı araç oldu. Daha sonra Yeni Ufuklar, Jüpiter’in yanından geçerken kütle-çekimsel sapan etkisi sayesinde hızını saatte 52 bin km’ye çıkardı. Bu Jüpiter uçuşu araca hız kazandırmanın yanısıra takıma fotoğraf çekme ve uzay aracındaki ölçüm aletleri üzerinde denemeler yapma şansı da doğurmuştu. Jüpiter’e yalnızca anlık bir ziyaret gerçekleşmiş olsa da Yeni Ufuklar ilkleri gerçekleştirdi. Jüpiter’in kutuplarındaki yıldırımların ilk yakın çekimlerini yaptı ve Jüpiter’in uydusu Io’daki volkan patlamalarını gösteren ilk fotoğraf serisini çekti.

Haziran 2015’te Plüton ve uydusu Charon, Yeni Ufuklar’dan gelen fotoğraflarda büyümeye başladı. Bunlar ilk başta yön bulma amaçlı olsa da Yeni Ufuklar yaklaştıkça arazi detaylarını görmek de mümkün oldu.

Plüton'un uydusu Charon'un Yeni Ufuklar Uzay Aracı tarafından alınmış detaylı fotoğrafları.
Plüton’un uydusu Charon’un Yeni Ufuklar Uzay Aracı tarafından alınmış detaylı fotoğrafları.

“Yeni Ufuklar’ın veri göndermeye başlamasıyla Güneş Sistemi’miz için yepyeni bir alanın kapıları açıldı. Aracın fırlatılmasıyla başlayan beklenti yerini gurur ve başarma duygusuna bıraktı” diyor NASA yetkilileri.

Yeni Ufuklar şu an Kuiper Kuşağı’nda saatte 52 bin km’lik hızla ilerlemeye devam ediyor ve bu kuşakta bulunan başka bir cismi de hedef olarak belirlemiş durumda.

Ayrıca buradan Yeni Ufuklar Uzay Aracı’nın şu anki hızına ve Plüton, Dünya, Güneş ile olan güncel uzaklık bilgilerine de ulaşabilirsiniz. 

Çeviren: Ece Özen

Kaynak