Bilimin gelişmediği dönemlerde gelecekle ilgili iddialar genellikle astrologlardan geliyordu. Bu sefer, astroloji değil ama matematik diyor ki; “12 Şubat Pazartesi günü, çoğumuzun korktuğu soyut matematik hortlayacak!”

Soyut matematiğin gerçek hayatta beden bulmuş halini görmeniz için sizi balkona davet ediyoruz. ISS geçişi çocuklarınız için de farklı bir deneyim olabilir. Gösterin onlara!

Detaylara geçmeden önce hemen söyleyelim, ISS (UUİ – Uluslararası Uzay İstasyonu) üzerimizden ilk defa geçmiyor! Dünya çevresinde bir günde 15,5 tur atıyor ve çoğu kez de üzerimizden geçiyor. Ancak bu geçişler sırasında; zamanlama, bakış açısı, yön, ışık kirliliği, bulutlar… gibi faktörlerin yetersizliğinden dolayı göremiyoruz. Bazen de ufo gördük deyip masallar uyduruyoruz.

ISS, boyutları nedeniyle (110m x 100m x 30m), çok miktarda güneş ışığını yansıtır. Böylece çıplak gözle kolaylıkla fark edilebilir. ISS’yi gözlemlemek için en iyi zaman, bulunduğunuz yerde gece olduğunda ve Uzay İstasyonu güneşli olduğunda ortaya çıkar. Genellikle böyle bir görüntüleme durumu gün doğumundan önce veya gün batımından sonra gerçekleşir.

Dikkatli olun 😉

12 Şubat Pazartesi günü, saat 18:03‘te haritadaki rotayı takip ederek yaklaşık 430 km yukarıdan geçecek. Bizler de çıplak gözle görebileceğiz. Tabii ki bulutlar ve ışık kirliliği engel olmaz ise… Kütlesi yaklaşık 400-450 ton olan, futbol sahası büyüklüğündeki UUİ, saatte ortalama 28.000 kilometre gibi baş döndürücü bir hıza sahip olacak. En tepe noktada 63 derecelik açı ile noktasal bir ışık kaynağı gibi görülecek. Geçiş bulunduğunuz yerin özelliklerine göre değişmekle beraber ISS geçişi  yaklaşık 7 dakika sürecek.

Size tavsiyemiz; bir bardak çay alıp balkona çıkın, Android cep telefonunuza ISS Detector adlı uygulamayı indirip program içindeki radardan takip edin (Bu arada bir çok program var, bu en  işlevsel olanlarından biri). Size ne taraftan saat kaçta ortaya çıkacağını, parlaklık derecesini, hızını, açısını, yüksekliğini, kaç dakika-saniye görebileceğinizi gösterecek.

Fotoğraftaki daire içindeki alanlardan görülebilecek. Kırmızı çizgi UUİ‘nin güneşli ve görünür olduğu rotayı gösteriyor.

An itibariyle istasyonda kimler var ? (02.02.2018)

Soldan sağa doğru; Joe Acaba (ABD), Mark Vande Hei (ABD), Alexander Misurkin (Rusya), Anton Shkaplerov (Rusya), Scott Tingle (ABD) , Norishige Kanai (Japonya)

“ISS detector” android uygulamasını bu linkten indirebilirsiniz :

Bu geçişe ait diğer illere ait güncel bilgilere ise, şuradan ulaşabilirsiniz: http://iss.astroviewer.net

Ali Çağlar

Kaynaklar  (02 .02.2018)
[1] http://iss.astroviewer.net
[2] https://tr.wikipedia.org/wiki/Uluslararas%C4%B1_Uzay_%C4%B0stasyonu
[3] https://www.nasa.gov/mission_pages/station/expeditions/index.html

Görseller:
1: http://www.alibababilimevi.com/
2 : http://iss.astroviewer.net/
3 : https://www.nasa.gov/mission_pages/station/expeditions/index.html