2 Aralık 2016’da uzaylılar çıplak gözle görünecek eyy ahali!! Başınızı göğe kaldırın.
Yok yahu kandırmıyoruz. Kozmik Anafor’uz, biz kandırır mıyız hiç? Öngörüde bulunuyoruz uzaylılar şöyle gelip gidecek diye. Gerçekten uzaylılar geçecek diyoruz yahu, valla!! “İnsanın memleketi yediği yer değil doyduğu yerdir” sözünü temel alarak bu sözü söylüyoruz. Sonuçta Uluslararası Uzay İstasyonu’ndakiler de şu an teorik olarak uzayda. Doydukları yer; uzay. Uzaylı işte, bakın yukarıdaki fotoğrafta görüyorsunuz, bir tanesi camdan bizi izliyor!
Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ/ISS), insanlık tarihi boyunca yapılmış ve Dünya’nın yörüngesine gönderilmiş en karmaşık bilim ve mühendislik projesi olup, üzerinde yaşanılabilen tek yapay uydudur. Dünya’dan ortalama 410km yukarıda, saatte yaklaşık 28.000km’lik hızla her 90 dakikada bir gezegenimizin çevresinde 1 tur atan istasyon, günde toplam 15,5 kez döner. Bu turu sırasında aldığı yol, yaklaşık olarak Ay ile Dünya arasındaki mesafe kadardır.
İstasyonun bu kadar sık geçişine rağmen çıplak gözle sürekli gözlenememesi; bakış açısı, yön, uzaklık, ışık kirliliği ve uygun olmayan hava koşulları gibi nedenlerden kaynaklanıyor.
2 Aralık’ta UUİ, saatte ortalama 28.000km’lik hızı, 450 ton ağırlığı ve 6 kişilik mürettebatı ile birlikte yeryüzünden 430km yukarıda yörünge izleyerek “en yakın” diye tabir edilen konumdan geçecek. Bu geçişi sırasında rahatlıkla çıplak gözle izlenebilecek kadar parlak olacak. Aslında, eğer onun bizim uzay istasyonumuz olduğunu biliyor olmasanız, UFO ihbarında bulunabileceğiniz kadar olağandışı bir obje gibi görünecek.
Güney-Batı’dan çıkarak Kuzey-Doğu yönünde yukarıdaki haritada bulunan rotayı takip edecek olan istasyonun İstanbul ve Ankara’dan geçeceği saatler aşağıda gösterildiği gibi. Ülkemizin diğer şehirlerinden de çok yakın saatlerde aynı biçimde geçişi gözlenebilecek. Yani, gözünüz bu saatlerde yukarıda olsun.
İSTANBUL
Ortaya Çıkış Saati: 17:50
Kayboluş Saati: 17:55
ANKARA
Ortaya Çıkış Saati: 17:51
Kayboluş Saati: 17:55
Aysel Bozan
http://www.derin-uzay.org/2014/06/uluslararasi-uzay-istasyonu-iss.html
https://tr.wikipedia.org/wiki/Uluslararas%C4%B1_Uzay_%C4%B0stasyonu
https://www.nasa.gov/mission_pages/station/expeditions/index.html
Amacınıza en uygun ve en kaliteli teleskop ya da dürbünü, en uygun fiyata sadece Gökbilim Dükkanı‘nda bulabilir, satın alma ve kullanım sürecinde her zaman bize danışabilirsiniz
GÖKBİLİM DÜKKANI’NA GİT
Bunları da okumalısınız, okumak güzeldir:
Mobil Astronomi ve Bilim Uygulamaları
Gelişen teknoloji ile birlikte artı...
Tarihin İlk Uzay Turisti: Dennis Tito
Astronomi ve uzay bilimlerine gönül...
Stellarium İle Uzay İstasyonu ve Yapay Uydu Takibi
Gökyüzünü gerçek zamanlı olarak sim...
Uzay Yolculuklarının Astronotların Sağlığı Üzerindeki Etkileri
Yakın gelecekte uzay turizminin ilk...