Bu yazımızda, astronomlar ve yaptıkları iş hakkında biraz sohbet biraz makale niteliğinde bir şeyler anlatmaya çalıştık. Gelin hep birlikte Astronom nedirAstronom ne iş yapar ve Astronom nasıl olunur? Bir bakalım.

Astronom kelimesi ne kadar havalı değil mi? Bir astronomla karşılaştığınızda şunları söylemeniz çok olasıdır;

• Ne kadar havalı bir bölümden mezun olmuş.
• Bu adam çok para kazanıyordur.
• Burçlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
• Kesin çok geziyordur.

Aynen öyle, astronomlar çok geziyor lakin ayaklarında parmak arası terlik olup denizde sahillerde değil, nerede dağ bayır varsa orada geziyorlar.

Bir astronomun hayatının azımsanmayacak derece bölümü, seyahat etmekle geçer.

Astronom nedir?

Evet! Öncelikle bunu öğrenerek başlayalım: Astronom; evrendeki galaksileri, yıldızları, Güneş sistemini ya da diğer gök cisimlerini inceleyen bir bilim insanıdır.

Fakat karıştırmayın, astronomlar burçlara bakarak kaderinizi bilemez (hiçbir insan sizin kaderinizi ve geleceğinizi bilemez). Onlar astronom değil, sahtekar sözde bilimci olan astrologlardır. Astrologların amacı insanları manevi olarak kandırıp zengin olmaktır. Size tavsiyem bir astronom gördüğünüzde sakın karıştırıp astrolog demeyin, çok sinirlenir. Ayrıca detaylı olarak astronomi ve astroloji arasındaki farkı öğrenmek için bu yazımıza tıklayabilirsiniz.

Peki, bu astronomlar okudukları bölümden (Astronomi ve Uzay Bilimleri, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri vs.) mezun olduktan sonra ne yaparlar?

Maalesef ülkemizde astronomiye yeteri kadar ilgi gösterilmediği için ilgili bölümlerin taban puanları oldukça düşüktür.

 

Eğer akademik olarak bölüme devam ediyorsa ofislerinde çalışırlar, iş için seyahat ederler, bol bol makale yazarlar, üniversitelerde okuyan öğrencilere eğitim verirler (akademisyen olmak) ya da gözlemevlerinde teleskoplarla gök cisimlerine bakarak veri elde ederler. Astronomi okuyan bir kişinin matematik, fizik, bilgisayar ve İngilizce’ye çok iyi hâkim olması gerekir.

Bir astronom ya gözlemsel olarak ya da teorik olarak çalışır. Teorik olarak çalışan astronomlar çok fazla teleskop yüzü görmezler. Onlar genelde elde edilen verileri çözümlemek için uğraşırlar. Gözlemsel olarak çalışan astronomlar ise, dağ başlarında kurulan gözlemevlerinde teleskoplarla gözlem yaparlar. Hava soğukmuş sıcakmış demez, gece gündüz çalışırlar. Bayramlarda dahi çalışırlar. Çünkü yapılan anlaşma sonucu bulundukları gözlemevindeki teleskoplar, her gece bir proje için ayrılmıştır ve ertelenemez. Yani, “bugün gözlem yapamadık, yarın yaparız” deme şansları yoktur.

Çalıştıkları işlerde titizdirler ancak çalıştıkları ortam oldukça dağınıktır. Hele hele çalıştıkları masalarda ne ararsanız bulursunuz. Zaten ne demişler: Zeki ve işine odaklı insanların masaları dağınık olur. Aradığı bir şey için vakit kaybetmek istemezler. Neyse, fazla övmeyelim şımarmasınlar ?

Tabii ki de latife ediyoruz, masanız dağınık olmasa da olur! 🙂

 

Seyahat etmeyi çok severler dediğime bakmayın. Seyahat ederken konferanstan konferansa koşarlar. Gözlemsel olarak çalışan astronomların çok fazla arkadaşları yoktur. En iyi arkadaşları bilgisayarlar, teleskoplar, kediler, köpekler ve olmazsa olmaz çay-kahve makineleridir. Bunları çok severler çünkü gözlemevleri daha sağlıklı gözlem yapabilmek adına şehirden çok uzak ve çok yüksek yerlere kurulur. Pek fazla insan göremezler ?

En çok şaşıran insanlar astronomlardır. Evrenin her köşesini ve nasıl oluştuğunu anlamak için çok çalışırlar. Ama buna rağmen yeni bulunan bir şey için yine en çok onlar şaşırırlar.

Çok büyük bir evrende çok küçük bir gezegende yaşadıkları için kafalarına pek fazla bir şey takmazlar, çok üzülmezler ve kendilerinin çok küçücük canlılar olduğunu bildikleri için ego sahibi olmazlar.

Astronom olmak öyle kolay değildir.

 

Çok fazla para da kazanmazlar. Öncelik olarak maddiyatı değil, “Evren nasıl oluştu?” ya da “Bu evrende bilmediğimiz başka neler var?” diye düşünürler.

Bir hocam, “Çok iyi İngilizceye ve çok iyi bilgisayar yazılımına sahibim. Girsem bir şirkete en kötü 15.000 lira maaş alırım. Böyle rahat bir şekilde yaşamak varken ben neden siz öğrencilerle ya da geceleri elde ettiğim verileri çözümlemekle uğraşıyorum, benim derdim ne?” demişti.

Şu an bu soruyu ben de soruyorum. Astronomların derdi ne? Neden astronom olmak istiyorlar?

Astronomların derdi; evreni ve varlığımızı anlamak, yeni bir şeyler öğrenmek ve öğrendiklerini insanlıkla paylaşmak… Kısacası bir astronomun en temel görevi bakmak ve baktığını anlamaktır. Bilgiye olan merak ve ihtiyaç, sizi dağın başında ve kimsenin olmadığı bir yerde gökyüzü gözlemi yapmaya iterse buna engel olamazsınız.

Sinan Koçak