
Güneş Sistemi’nin dışında Satürn’ün halkalarından tam 200 kat daha büyük halkalara sahip olan bir ötegezegen (exoplanet) keşfedilmişti. J1407 kataloglu yıldızın yörüngesinden bulunan ilk ötegezegen olmasından dolayı bu gezegen “J1407b” olarak adlandırılıyor.
J1407b çapı yaklaşık olarak 89 milyon km’ye ulaşan 37 tane halkaya sahip. Bu değer Güneş-Yer arası mesafenin yarısından daha büyük. Yani neredeyse Güneş’ten Venüs’e kadar olan bir uzunluk. “J1407b”nin Jüpiter’den 10 ile 40 kat daha büyük boyuta sahip olduğu tahmin ediliyor. Bilim insanları, cismin bir öte gezegen mi, yoksa bir kahverengi cüce mi olduğunu kesinleştirmek için çalışmalara devam ediyorlar.
Sistem bizden 417 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Bu durumu göz önünde bulundurduğumuzda halkalı öte gezegenin doğrudan gözlenmesi imkansız görülüyor. Peki bu durumda nasıl keşfedildi?
Yukarıdaki videoda ötegezegenin, sistemin yıldızı ile Yer arasından geçmesinden dolayı yıldızın bize ulaşan ışığındaki değişimleri görülüyor. Leiden Rasathanesi ve Rochester Üniversitesinde bulunan bilim insanları ışıktaki ani azalış ve artışlara dayalı bir modelleme yaptılar ve bu sayede öte gezegenin halkalara sahip olduğu anlaşıldı.

J1407b eğer bizim Güneş Sistemimizde, Satürn’ün yerinde olsaydı Dünya’dan baktığımızda gökyüzünde dolunaydan kat kat büyük görülürdü.
Hazırlayan: Kutay Arınç Çokluk
Bunları da okumalısınız, okumak güzeldir:
Satürn'ün Soğuk Cenneti: Titan
Güneş Sistemi'nin belki de en ilgin...
Güneş Sistemi'nin belki de en ilgin...
Yakınımızdaki Yıldızlar: Groombridge 1618
Bizden sadece 15.8 ışık yılı uzakta...
Bizden sadece 15.8 ışık yılı uzakta...
İlk Kez Bir Beyaz Cüce Yıldızın Yörüngesinde Ötegezegen Tespit Edildi
Bilim insanlarımızdan Dr. Tansu Day...
Bilim insanlarımızdan Dr. Tansu Day...
Doğal Afet Sayısı Artıyor Mu?
Komplo teorisyenlerinin en sevdiği ...
Komplo teorisyenlerinin en sevdiği ...