Hayır, gelecekte uzay yolculuklarında
kimse böyle yaldır yaldır parıldayan janjanlı kıyafetler giymeyecek.
Gelecekte insanlar “alüminyum folyo” kıyafetlerle dolaşmayacaklar
ABD’nin ilk insanlı uzay programı olan “Mercury” misyonunda astronotlara alüminyum folyo kıyafetler giydirip basının karşısına çıkarmışlardı. Ama bir işe yaramadığı çabucak görüldü ve günümüzdeki uzay elbiseleri kullanılmaya başlandı.
Gelecekte de ağır, hantal ve kat kat uzay elbiseleri giyilmeye devam edilecek. Dünyanın manyetik alan koruması olmadan, çok büyük bir teknolojik ilerleme yaşamadığımız sürece, kozmik ışınlardan ve yüklü parçacıklardan korunmak için günümüz uzay elbiselerine benzer kıyafetlerin kullanılması zorunlu.
Her ne kadar Mars’ta giyilmek için biraz daha rahat kıyafetler tasarlanmaya çalışılıyorsa da, ortaya çıkacak olan uzay elbiseleri yine oldukça sıkıcı ve hantal olacaklar.
Bilimkurgu filmlerinde bu tarz kıyafetler güzel duruyor, farklı bir hava katıyor evet. Bir de tabi işin özü bu yapımlara izleyicinin ilgisini sürekli tutabilmek için kullanılan cinsellik!
Star Trek‘te tüm kadın personelin kısa etek olduğu iddia edilen, ancak aslında var olmayan olmayan bir etekle dolaşması, çizgi romanlarda tüm kadın süper kahramanların yüzücü mayosuyla gezinmesi, herkesin tayt giymesi; Seven of Nine, T’Pol gibi karakterlerin cinsellikleri yüzünden çok büyük ilgi görmesi vs vs…
Bu arada bilimkurgunun kutsal kıyafetlerinden tayt, kadınlar arasında artık moda oldu ve gündelik kıyafete dönüştü ama, hala alüminyum folyodan değil; siyah veya geyik desenli tercih ediliyor.
Ve tek başına ifade edilmesi gerekiyor ki; zihinlerimizden silmeye çalıştığımız ama silemediğimiz, rahmetli Kayahan‘ın TRT’de alüminyum folyo kıyafetler içinde yaptığı uzay temalı çocuk programı…
Her ne kadar günümüz bilimkurgu yapımlarında artık oyunculara böylesi metalik renkli giysiler giydirilmiyor olsa da, bir dönemin insanlarının zihninde uzay denilince malesef alüminyum folyolara sarılmış, tayt ve donla gezen insanlar canlanıyor. Bu travmayı nasıl atlatırız bilemem ama, azalarak yok olan bu furyanın geri gelmemesini ummaktan başka şansımız yok görünüyor.
Hazırlayan: Zafer Emecan
Bunları da okumalısınız, okumak güzeldir:
Bilimkurgu Filmlerindeki Gerzek Uzaylılar -1
Daha önce, uzaylıların nasıl saftir...
Bilim Kurgu Filmlerindeki Hatalar
Bilim kurgu, insanlığın ufkunu açan...
Güneş Aniden Yok Olsa Başımıza Neler Gelir?
Güneş bizim enerji kaynağımızdır, o...
Uzaylılar İçin Başarılı Saldırı Taktikleri
1950'lerden beri Hollywood, bizi ke...