Bu görmüş olduğunuz, çok benziyor olsa da bir “gezegenimsi bulutsu” değil.
Astronomiyle az çok içli dışlı olanlarınız, gezegenimsi bulutsuların böylesi şekillerde olmasına, süpernova kalıntılarının ise daha “havalı” görünmesine alışmıştır. Ancak, düşünülenin aksine gördüğünüz bu çok güzel disk bulutsu, bir süpernova patlamasına ait.
SNR 0509 gibi çok akılda kalıcı bir ismi olan bu süpernova artığı, bizden 160 bin ışık yılı uzakta yer alıyor ve bu sevimli görünüşüne rağmen devasa bir büyüklüğe sahip; tam 23 ışık yılı çapında ve hızla genişlemeye devam ediyor. Ancak, yaklaşık 400 yıl önceki bir patlamaya ait olduğu düşünülen bu güzel “ceset” SNR 0509, birkaç bin yıl içinde uzay boşluğunda iyice dağılarak gözden kaybolacak.
Süpernovalar, Güneş’ten çok daha büyük yıldızların yakıtları bitip de kendi kütleçekimlerine yenilip içe çökerken oluşturdukları akıl almaz patlamalara verilen isimdir. Ancak, bu süpernova bu tarz bir süpernova değil. Tip Ia olarak nitelenen bir süpernova türü. Yani, eş yıldızından madde çalan bir beyaz cücenin nihayetinde patlaması ile oluşmuş.
Tabi bizden bu kadar uzak olunca, bu ölü yıldız kalıntısının bizim galaksimizde yer almasının imkansız olduğunu da anlamışsınızdır. Çoktan mefta olmuş yıldızımızdan kalan bu saçılmış gaz küresi, en yakın komşularımızdan olan Büyük Magellan Bulutu içerisinde yer alıyor.
Büyük Magellan Bulutu, gökadamız Samanyolu’nun uydularından biri olup, bize en yakın cüce galaksilerden biridir. Üstte gördüğünüz fotoğraf, Hubble Uzay Teleskobu’nun 2006 ve 2010 yıllarında çektiği iki ayrı görüntünün birleştirilmesiyle oluşturulmuş.
Zafer Emecan