
Eğer dikkatli bir gözlemciyseniz, çok karanlık bir yerde Güneş batıp alacakaranlık bastırdığında ufuktan gökyüzüne uzanan belli belirsiz bir aydınlık şerit görebilirsiniz. Bu aydınlık, “burçlar ışığı” olarak isimlendiriliyor.
Burçlar ışığı, gezegenimizin yörünge düzleminde bulunan toz parçacıklarının Güneş tarafından aydınlatılmasıyla meydana gelir. Bu tozun bir kısmı küçük gezegenlerden saçılan parçalardan meydana gelirken, çoğunluğu kuyruklu yıldızların bıraktığı artıklardır.
Astronomlar, burçlar ışığını oluşturan tozun miktarının 20 trilyon tondan daha fazla olduğunu hesaplıyorlar. Bu tozun 100 bin tonu ise, yıl boyunca Dünya’nın üzerine düşüp gezegenimizin kütlesine ekleniyor.
Aynı şekilde, toz parçacıklarından yansıyan Güneş ışınlarının oluşturduğu “karşıgün” denilen farklı bir aydınlık şerit de vardır. Ancak, karşıgünün oluşumu biraz daha farklıdır ve gökyüzünde çok daha yüksekte görülür. Güneş’in tam 180 derece aksi yönünde oluşan karşıgün, yine gezegenimizin yörüngesi boyunca saçılmış olan toz parcacıklarından yansıyan ışınlarla oluşur.
Zafer Emecan
Bunları da okumalısınız, okumak güzeldir:
Güneş'e Bir Metre Bile Daha Yakın Olsak Ölürdük Safsatası
Bazıları bu iddiayı; "Dünya Güneş'e...
Bazıları bu iddiayı; "Dünya Güneş'e...
Astronomi Biliminin Doğuşu
Birkaç bin yıl önce günlük yaşamın ...
Birkaç bin yıl önce günlük yaşamın ...
Astronotların Ay’daki Yeni Evleri: Ay Delikleri
Ay üzerinde milyonlarca kraterin ya...
Ay üzerinde milyonlarca kraterin ya...
Astronomi Eğitimi Neden Önemli?
Astronomi, bütün gök cisimlerinin v...
Astronomi, bütün gök cisimlerinin v...