Dünya dışı yaşam arayışlarının bilim insanları tarafından “dünya benzeri gezegenler” bulmak üzerine yoğunlaştırılması boşa olmadığı gibi, gayet haklı nedenlere dayanır.
Her ne kadar bilim, yaşamın Dünya’da olduğundan çok daha farklı koşullarda da ortaya çıkabileceğini kabul etse de, gelişkin yaşam için gezegenimize benzer koşulların bulunması zorunluluk gibi görünüyor. Örneğin canlıların enerji “üretmek” için bol miktarda oksijene gereksinimi var ve bu işi oksijen kadar “verimli” yapabilecek başka bir element yok.
Evrenin her yanı karbon ve oksijenle doluyken, yani karbon ve oksijenin bolca bulunmadığı hemen hemen hiçbir yer yokken, silisyumdan tabanlı ve sülfür soluyan canlıları aramaya çalışmak “şu anda” vakit kaybı.
Bildiğimiz türden; karbon temelli ve oksijen kullanan hayat, bu element dağılımı göz önüne alındığında çok daha bol ve yaygın olmalı. Hele ki dünya benzeri gezegenlerin yaygınlığı düşünüldüğünde, tanıdığımız bir hayatı aramak, hakkında hiçbir şey bilmediğimiz hayat üzerine çalışmaktan daha akıllıca görünüyor.
Yine de farklı metabolizmalara sahip canlıların var olmadığını söyleme hatasına düşmemek gerekiyor. Fakat büyük ihtimalle böyle canlılar varsa bile, Dünya’da da örneği görülen; fazla enerji tüketmeyen basit tek hücreli canlılar olma ihtimalleri daha fazla…
Zafer Emecan