SpaceX’in milyarder kurucusu ve CEO’su, Elon Musk, Eylül 2016’da Meksika’daki bir konferansta New Space dergisinde açıkladığı planı yayınlamıştı.

Musk’ın “İnsanlığı Çok Gezegenli  Bir Tür Haline Getirme” başlıklı makalesine, New Space web sitesinden 5 Temmuz‘a kadar ücretsiz olarak ulaşılabiliyor.

“Bence bu makalenin yayımlanması sadece uzay yolculuğu topluluğunun, SpaceX vizyonunu yazılı bir şekilde ve detaylarıyla okuması için bir fırsat değil, aynı zamanda gelecekteki çalışmalar ve planlama için değerli bir arşiv referansı olarak sunuyor” -New Space Editörü- (Ve Eski NASA “Mars Çarı”) Scott Hubbard’ın Görüntülerdeki Mars için Gezegenlerarası Taşımacılık yazısındaki röportajı-

SpaceX’in Mars Görev Merkezi, Gezegenlerarası Taşımacılık Sistemi (ITS) olarak adlandırılan yeniden kullanılabilir bir roket ve uzay kompleksi üzerine odaklanıyor. Musk, hem güçlendirici hem de uzay gemisi, SpaceX’in geliştirmeye devam ettiği  Raptor motoru tarafından desteklenen roketin, Merlin motorlarının güçlendirdiği Falcon 9 roketinden yaklaşık üç kat daha güçlü olacağını söylüyor.

Elon Musk
SpaceX’in geliştirdiği Falcon 9 roketi

Güçlendirici, 42 Raptor ile, gelmiş geçmiş en güçlü roket olacak. Alçak Dünya yörüngesi (LEO) için 300 metrik ton (330 ton) veya harcanabilir varyant için 550 metrik ton (600 ton) kadar fırlatma kapasitesine sahip olacak. Karşılaştırma için belirtelim, NASA’nın ünlü Saturn V moon roketi, şu anki  rekoru “sadece” 135 metrik ton (150 ton) ile elinde bulunduruyor.

Gezegenlerarası Taşımacılık Sistemi (ITS) roketleri, uzay gemilerini Dünya yörüngesine fırlatacak ve ardından yaklaşık 20 dakika sonra iniş yeri belirlemek için aşağı inecek. Anlaşılan o ki, iniş yerini belirlemek abartılması gereken bir şey değil. Çünkü Musk, New Space’deki  yazısında SpaceX’in gittikçe hassaslaşan Falcon 9’un ilk aşamadaki inişlerinden yola çıkarak, “manevra iticileri eklenmesiyle, güçlendiriciyi fırlatma standına geri koyabileceğimizi düşünüyoruz” diyor.

ITS güçlendiricileri, birçok uzay gemisini ve uzay gemilerinin tanklarını dolduracak olan yakıt tankerlerini operasyonel yaşamları boyunca yörüngeye fırlatacak. Yine Musk’ın ifade ettiğine göre roketlerin her biri yaklaşık 1.000 kez uçacak şekilde tasarlanacak. Bu arada uzay gemileri yörüngede beklemede kalıp, Dünya ve Mars elverişli hizaya geldiklerinde topluca hareket edecekler. Bu da her 26 ayda bir olacak.

Sonuç olarak Musk, bu Mars “pencereleri”nden, her seferinde Dünya yörüngesinden ayrılacak olan ve her biri 100 veya daha fazla insanın bulunduğu 1.000 veya daha fazla ITS uzay gemisi planlıyor ve  önümüzdeki 50 ila 100 yıl içerisinde Mars’a 1 milyon insanın yerleşebileceğini düşünüyor.

Gemiler, kızıl gezegende üretilen dokuz Raptor motorunu ve metan bazlı iticiyi kullanarak Mars’tan geri uçacaklar. Musk yazısında, her ITS gemisinin muhtemelen operasyon süresince 12 ila 15 derin uzay yolculuğu yapabileceğini ve her yakıt tankerinin büyük olasılıkla Dünya yörüngesine 100 veya daha fazla uçuş yapabileceğini de anlatıyor.

ITS’in tekrar kullanılabilirliği, Mars kolonizasyonunu mali açıdan makul hale getirmenin anahtarı… Bu tekrar kullanılabilirlik – Dünya yörüngesindeki uzay gemilerine yakıt ikmali yapmak ve Mars’ta uzay gemisi yakıtı yapmak gibi diğer unsurlarla birlikte – kızıl gezegen seyahatinde standart bir uzay uçuşu sistemini kullanacaklar için tahmini 10 milyar dolar olan kişi başı fiyatını 200.000 dolara (belki da daha da az)  düşürebilir.

Her şey iyi giderse ITS uzay gemilerinin bundan yaklaşık 10 yıl sonra Mars’a uçmaya başlayabileceğini ekleyen Musk, başarının garanti edilebilmekten çok uzakta olduğunu da belirtiyor.

“Çok büyük bir risk var. Başaramama şansımız çok yüksek, ama elimizden geleni yapacağız ve mümkün olduğunca ilerleme kaydetmeye çalışacağız” diyor Musk…

SpaceX’in bir de zor ihtimalleri aşma geçmişi var. Musk 2002’de şirketi kurduğunda “yörüngeye roket gönderme şansımız da dahil olmak üzere herhangi bir şey yapabilme ihtimalimizin yüzde 10 olduğunu düşünüyorum ama bunun ötesine geçip Mars’ı ciddiye almalıyız” diye yazmış.

Musk’ın Mars dokümanlarının ücretsiz kopyasını buradan indirebilirsiniz.  http://online.liebertpub.com/doi/full/10.1089/space.2017.29009.emu

Yazının orjinali:
https://www.space.com/37200-read-elon-musk-spacex-mars-colony-plan.html

Bilimle ve Sevgiyle Kalın…

Çeviren: Hakan Cibelik