
Ülkemizde havacılığın merkezi olarak bilinen Kayseri şehri, aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek radyo teleskobuna da ev sahipliği yapan şehir konumunda. Yakında, Türkiye’nin Radyo Astronomi alanında da merkezi olmaya hazırlanıyor.
Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük‘ün yaptığı açıklamada, üniversite bünyesinde yer alan radyo teleskobun, artık akademik çalışmalar ve araştırmalarda kullanılmaya hazır hale geldiği belirtiliyor.
Prof. Dr. İbrahim Küçük’ün önümüzdeki süreçle ilgili açıklamalarının yer aldığı ve Yrd. Doç. Dr. Nur Filiz Ak‘ın radyo gözlemevini tanıttığı videoyu izleyip daha fazla bilgi alabilirsiniz:
Radyo Astronomi, gökcisimlerinden gelen ve optik teleskoplar yoluyla algılanması mümkün olmayan ışık dalga boylarının incelendiği, astonominin önemli bir alanıdır.
Önemli bir teknoloji ve bilgi birikimi gerektiren bu alanda çalışmaların yapılabilmesi için, Erciyes Üniversitesi bünyesinde uzun yıllardır araştırma ve geliştirme faliyetleri sürdürülüyordu. Şu anda kullanıma hazır haldeki 12.8 metre çaplı radyo teleskop ile, uzak galaksilerden gelen ışımalar, kuazarlar ve pulsarlar gibi radyo dalga boyunda aktif olan gizemli gökcisimleri gözlemlenip, uluslar arası alanda yapılan gözlem ve araştırmalara ortak olunabilecek.
Bunları da okumalısınız, okumak güzeldir:
Samanyolu'nun Merkezi Ve Merkezdeki Karadelik
Bizim Güneş Sistemimizin de içerisi...
Bizim Güneş Sistemimizin de içerisi...
#NeBilim Yarışması Katılım Kuralları
Sadece 2.5 dakikalık eğlenceli, key...
Sadece 2.5 dakikalık eğlenceli, key...
Radyo Astronomi ve Radyo Teleskoplar
radyo astronomi çalışmalarında kull...
radyo astronomi çalışmalarında kull...
Blazar mı, Kuazar mı, Yoksa "Radyo Galaksi" mi?
Carl Sagan’ın meşhur CONTACT isimli...
Carl Sagan’ın meşhur CONTACT isimli...