Houston, nihayet ilk uzay kurabiyemizi pişirdik!
Daha önceki yazılarımızda Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yetiştirilen marul ve zinya bitkilerinden bahsetmiştik. Bu sefer de istasyonda pişirilen ilk çikolatalı kurabiyelerden bahsedeceğiz. Tadı nasıl oldu bilemiyoruz ancak, gerçekleştirilen bu görev ile gelecekteki uzun uzay görevlerinde insanların beslenme probleminin nasıl çözülebileceği konusunda bir adım daha atılmış oldu.
Bu kurabiye macerası, 2 Kasım 2019 tarihinde uzay istasyonuna gönderilen dünya yapımı hamur ve uzayda çalışması için tasarlanan “Zero G” fırın ile başladı. Daha sonra istasyonda pişirilen bu beş kurabiyenin üçü, Space X’in Dragon kapsülü ile Dünya’ya geri gönderildi. Kurabiyelerin dönüşü ile bu lezzetli deneyin sonuçlarına artık bakabiliriz.
Peki bu kurabiyeler nasıl kokuyor?
İlk olarak şunu diyebiliriz ki uzay istasyonundaki astronotlar ikinci, üçüncü ve dördüncü kurabiyelerin kokusunu alabildiler. Beş tane kurabiye var demiştik ancak ilk kurabiye az piştiği için herhangi bir koku yaymadı.
Uzay istasyonundaki yerçekimsiz ortamda koku molekülleri, hareket ettikleri yön boyunca ilerlerler ancak dünyada bu moleküller, hava molekülleri ile yaşanan rastgele çarpışmalardan dolayı bütün yönlere doğru hareket ederler.
Kokularından bahsettik şimdi sıra tatlarının nasıl olduğuna geldi.
Astronotların sadece “uzay yiyecekleri” yiyebildiği uzay istasyonunda astronotların dayanamayıp bu taze pişmiş kurabiyelerden bir ısırık aldığını düşünebilirsiniz.
Ancak kurabiyelerin resmi olarak astronotlar tarafından yenmesi için öncelikle bir takım testlerden geçmeleri gerekiyor. Bu yüzden de tatları konusunda henüz bir bilgiye sahip değiliz. Gerekli testler yapıldıktan sonra astronotlar yiyecekler ve biz de bu sayede bilgi sahibi olacağız.
Kokuları, tatları tamam da şekilleri neye benziyor?
Kurabiye hamuru uzay istasyonuna gönderilmeden önce bu hamurun yerçekimsiz ortamda nasıl pişeceği konusunda tartışmalar vardı. Kabarıp küre şeklinde mi pişecekti? Yoksa normal bir kurabiye gibi mi pişecekti? Pişme süresi normalden uzun mu olacaktı yoksa daha kısa bir zaman mı alacaktı?
Dünya’da normal bir çikolatalı kurabiyeyi 150 ℃ de ısıtılmış bir fırında yaklaşık 16-18 dakika boyunca pişiririz. Astronotlar ise uzayda uygun bir şekilde kurabiye pişirmenin ne kadar vakit aldığını bulmak için ilk dört kurabiyeyi 150 ℃’de beşinci kurabiyeyi ise 165 ℃’de pişirdiler.
İlk kurabiyeyi pişirirken 25 dakikanın yetersiz olduğunu buldular çünkü bu kurabiye az pişmiş olarak kaldı. İkinci kurabiye ise fırında 75 dakika geçirdikten sonra istasyonu lezzetli kokusuyla sardı. Ancak en iyi pişen kurabiyeler dördüncü ve beşinci kurabiyelerdi. Sırasıyla 120 ve 130 dakika fırında pişirildiler ve yine sırasıyla 25 ve 10 dakika boyunca fırının dışında soğumaya bırakıldılar.
Bu kurabiyeleri biz de görebilecek miyiz?
Evet, görebileceğiz. Bu ilk kurabiyeler öncelikle testlerden geçecekler ve yerçekimsiz ortamda yiyecekleri nasıl pişirebileceğimiz ile ilgili daha fazla bilgi edindikten sonra kurabiyeler korumaya alınacak ve sergilenecekler. Mesela bu kurabiyelerden birisi Smithsonian Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’nde (Simithsonian National Air and Space Museum) koleksiyonlarının bir parçası olarak sergilenecek.
Bu kadar kurabiyeden bahsettikten sonra kurabiye yapıp yesek mi acaba? Herkese şimdiden afiyet olsun.
Çeviren: Burcu Ergül Emecan
https://www.space.com/first-space-cookies-final-baking-results-aroma.html
Bunları da okumalısınız, okumak güzeldir:
SpaceX'in Mars Aracı İçin Dev Yakıt Tankı Hazır!
Mars, onlarca milyon kilometre uzak...
Uzaydaki İlk Zinya Bitkisi Çiçek Açtı
Bu yılın başlarında uzay istasyonu ...
SpaceX'in Yeniden Kullanılabilir Roketleri
Uzaya Fırlatılan Roketlerin Yeniden...
Uzay Elbisesi Sıkıntısı: Astronotlara Yetecek Elbise Kalmadı!
Houston, bir sorunumuz var; uzay bo...