
İtalyan fotoğrafçı Cristian Fattinnanzi tarafından yakalanan bu fotoğraf karesinde, hilal halindeki Ay’ın hemen yanında yer alan Jüpiter ve uydularını görüyorsunuz.
Fotoğrafa dikkatli bakarsanız, Güneş ışığı almadığı için Ay’ın karanlıkta kalan bölgelerinin de hafifçe aydınlandığını farkedebilirsiniz. Bu hafif aydınlık, Dünya’dan Ay’a yansıyan ışık tarafından sağlanıyor.
Bu arada, Jüpiter’in uydularının isimlerini merak ediyorsanız söyleyelim. Hoş, etmeseniz de söyleyeceğiz, maksat laf kalabalığı olsun, yazı uzun görünsün. Soldan sağa doğru: Callisto, Ganymede, Jüpiter, Io ve Europa.
Hemen hemen tamamı Hidrojen ve Helyum gazlarından meydana gelen Jüpiter’in, bildiğimiz kadarıyla 67 uydusu var. Bu uydulardan görece “büyük” olan dört tanesi, Galileo Uyduları olarak da biliniyorlar ve Dünya’dan basit bir teleskopla dahi gözlemlenebilirler. Bu dört uyduya Galileo uyduları denilmesinin nedeni, ilk olarak Galileo Galilei tarafından keşfedilmiş olması.
Neredeyse kendi çapında mini bir Güneş Sistemi oluşturmuş olan Jüpiter’in bu dört uydusundan en büyüğü Ganymede, kütle açısından olmasa da, çap olarak Merkür gezegeninden bile daha büyüktür.
Bunları da okumalısınız, okumak güzeldir:
Ceres Yaşam Molekülleri Mi Barındırıyor?
Nasa’nın Ceres’a gönderdiği uzay ar...
Nasa’nın Ceres’a gönderdiği uzay ar...
Ay'ın Karanlık Yüzü ve Dünya
Kısa bir süre öncesinde, gezegenimi...
Kısa bir süre öncesinde, gezegenimi...
Astrofotoğrafçılık: Yıldız İzi (Startrail) Fotoğrafları
Bazı gökyüzü fotoğraflarında yıldız...
Bazı gökyüzü fotoğraflarında yıldız...
NASA Ay'da Yine Su Buldu! Toplanın, Ay'a Gidiyoruz
2020 yılının Ekim ayında NASA, Ay’d...
2020 yılının Ekim ayında NASA, Ay’d...