Bugün sahip olduğumuz en iyi ötegezegen (exoplanet) avcısı olan Kepler uzay aracı (iki bozuk konum sabitleyicisine rağmen) hala yeni dünyalar keşfedebileceğini gösteriyor. Aracın 2013’ün Mayıs’ında bozulup asıl Kepler görevinin sonlanmasına yol açan ikinci konum sabitleyicisinden sonra, planlanan yeni göreve Kepler ekibinin umudunu kaybetmediğini gösteren ”K2 – İkinci Işık” adında yeni bir isim verildi.

Şimdi K2 projesinde görev alan önemli bilim insanlarından biri Steve Howell, olumsuzluklara rağmen çok önemli keşiflerin kapıda olduğu konusunda kendinden emin. Howell, K2 görevi sayesinde her yıl 50 ile 100 arası “önemli” ötegezegen keşfinin yapılabileceğini tahmin ediyor.

kepler-K2-5711
Kepler Uzay Teleskobu’nun K2 görevi süresince, yörüngesi boyunca taraması planlanan alanlar.

Hatırlarsanız bu yılın Haziran ayında ”Dünya’nın ikizi” olarak da adlandırılan Kepler-452b adında önemli bir ötegezegen keşfi yapılmıştı. Dünya’dan yüzde 60 oranında daha büyük ve 2 milyar yıl kadar daha yaşlı olan bu gezegen, K2 projesi sayesinde keşfedilen en önemli ötegezegenlerden biriydi. Ayrıca Kepler-452b ile birlikte keşfedilen ötegezegen sayısı 1.030’a yükselmişti. Steve Howell’ın söylediklerine göre K2, görevinin henüz ilk ayında 20’nin üzerinde ötegezegen keşfi yapmıştı bile.

Howell, K2 projesinin aracın yakıtı tamamen tükenene kadar, yani 2-3 yıl daha sürdürülmesi gerektiğini düşünüyor. Proje sayesinde her yıl 100 ötegezegen keşfinin mümkün olduğunu düşünürsek 3 yıl, 300 ötegezegen keşfi anlamına geliyor.

Kepler uzay aracı şu an Haziran’ın 11’inde başlayıp Ekim’in 3’ünde sonlanacak olan altıncı gözlem görevinde uzayı taramaya devam ediyor. Bu gözlem görevi ötegezegen araştırmalarının dışında astrofiziksel fenomenlerin de incelenebileceği 28.000’den fazla yıldızı kapsıyor. Ayrıca görev süresince 65 kadar Trojan asteroidi de inceleyecek.

Nisan 2016’da, Kepler’ın dokuzuncu gözlem görevinde NASA ilk kez mikromerceklenme hakkında geniş bir alanda araştırmaya başlayacak. Kütleçekimsel merceklenmenin farklı bir çeşidi olan mikromerceklenmenin güneş sistemimizde bulunan Jüpiter ve Neptün gibi, yıldızlarından uzak noktalarda ve uzun yörünge dönemlerinde bulunan ötegezegenleri tespit etmek için kullanıldığını da bilgi olarak ekleyelim.

K2 görevi şu an da NASA’nın Ames Araştırma Merkezi tarafınca yönetilmeye devam ediyor. Gelecek aylarda K2 görevinin bilime ne gibi katkılarının olacağanı hep birlikte göreceğiz.

Çeviri ve Düzenleme: Kemal Cihat Toprakçı

Kaynak