NGC 1569, Camelapordalis (Zürafa) Takımyıldızı içinde bulunan düzensiz cüce bir galaksidir. Bu soluk ve küçük galaksi amatör astronomi için gözde bir hedef değilken, yıldız oluşum süreci ile ilgilenen profesyonel astronomlar tarafından çok iyi bir gözlem alanıdır.
Galaksi nispeten yakın olduğu için Hubble uzay teleskobu galaksideki yıldızları kolayca görüntüleyebiliyor. Önceleri galaksiye olan uzaklığın sadece 2.4 Megaparsek (7.8 milyon ışık yılı) olduğu düşünülüyordu.
Fakat 2008’de Hubble’dan alınan fotoğraflar üzerinde çalışan bilim insanları, galaksinin uzaklığının yaklaşık olarak 11 milyon ışık yılı olduğunu hesapladılar. Bu değer eskisinden yaklaşık olarak 4 milyon ışık yılı daha uzaktır ve galaksinin IC 342 galaksi kümesine üye olduğunun anlaşılmasını sağlamıştır.
NGC 1569′ un en çok dikkat çeken özelliği yıldız oluşumunun çok güçlü olmasıdır. Öyle ki, galaksi geçtiğimiz 100 milyon yıl içerisinde bizim galaksimiz Samanyolu‘ndan 100 kat daha büyük bir hızda yıldız oluşturmuştur. Bu yönüyle, NGC 1569 astronomların “yıldızlarla dolup taşan gökada” (starburst galaxy) adını verdikleri bir gökada sınıfına girer.
Galakside oluşan fazla sayıda süpernovalar ve ayrıca dev yıldızlarının oluşturduğu güçlü yıldızlararası rüzgarlar; büyük teleskoplardan çekilen fotoğraflarda göze çarpan ve galaksinin içerdiği genç yıldızların ışıklarıyla heyecan verici bir şekilde parlayan boyutları 3.700 ışık yılına ulaşabilen iyonize hidrojen kabarcıkları ve filamentleri (ipliksi gaz şeritleri) oluşturmaktadır.
Çeviri: Harun Arpa
Düzenleyen ve geliştiren: Zafer Emecan
Kaynak: Astronomy Today