“Mavi Bilye” adıyla anılan ve 1972 yılında Apollo programı sırasında çekilmiş olan fotoğrafı çoğunuz bilir.
Zamanla gezegenimizin en ünlü görüntüsü haline dönüşen bu fotoğrafın günümüz versiyonu NASA tarafından Deep Space Climate Observatory uydusu kullanılarak 43 yıl sonra yeniden çekildi. Üstteki kapak fotoğrafında, bu yeni mavi bilye imajını görüyorsunuz.
Deep Space Climate Observatory (DSCOVR – Triana) uzay aracı, “Güneş Sistemi’nin iklimini gözlemlemek” amacıyla 2015 yılının başlarında uzaya fırlatılmış ve yaklaşık 1.5 milyon kilometre uzağımızda yer alan Lagrange noktasındaki yörüngesine yerleştirilmişti.
Araç, bilimsel gözlem enstrumanları haricinde yüksek çözünürlüklü bir teleskop/kamera sitemine de sahip. İşte bu kamerayı kullanan bilim insanları, gezegenimizin 1.6 milyon km uzaklıktan son derece detaylı bu görüntüsünü almayı başardılar. Fotoğraf aslında 3 farklı pozun bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş.
Yeni Mavi Bilye fotoğrafı, Afrika ve Hint Okyanusu’nu odağına alan ilk fotoğrafın aksine, kuzey ve güney Amerika’nın birleşim bölgesini ve Karayip adalarını odak noktası olarak almış. Bulut oluşumları ise, görüntünün büyük bölümünü örtmüş halde. DSCOVR ekibi, önümüzdeki aylarda bu atmosfer etkilerini ortadan kaldırarak daha net görünümlü fotoğraflar elde ederek bunları paylaşacaklarını dile getiriyor. Fotoğrafın yüksek çözünürlüklü dev boyutlu versiyonuna şu linkten ulaşabilirsiniz.
Zafer Emecan