Şu aşağıda gördüğünüz fotoğrafla ilgili ülkemizin “en güvenilir” UFO uzmanlarının ve derneğinin açıklamasını yayınlayalım. Önce bir fotoğrafa bakın. Bizim basın mensupları da hemen atlamış, haber yapmış. Dünya bu fotoğrafı konuşuyormuş dediklerine göre. Hoş, onlara kalsa Dünya hep birşeyleri konuşuyor ya, neyse…

“1 Haziran 2012 tarihinde Konya Seydişehir Bölgesi’nde görüntülenen ‘Ufo’ olduğu iddia edilen fotoğraf incelenmek üzere kurumumuza gönderilmiştir.Fotoğraf üzerinde özel filtre analizi ve programlarla yapılan her türlü piksel, gölge, ışık, kontrastnefatif vs. değerlerin detaylı olarak incelenmesi ve analizi sonucu görüntüdeki cismin kesinlikle montaj olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca cismin disk şeklinde ve metalik bir yapıya sahip olduğu görülmüştür. Cismin hiç bir şekilde bilinen konvansiyonel araçlarla uyuşmamakta ve kurumumuz tarafından UFO olarak sınıflandırılmıştır.”

10259949_458734477606370_6211746416989013473_n

UFO Uzmanlarımızın (hani bol bol televizyona çıkar, bilgiç bilgiç konuşurlar, tanırsınız) açıklaması ise şöyle:

Gördüğünüz gibi, uzmanlarımız hemen teşhisi koymuşlar. “Hiç bir şekilde bilinen konvansiyonel araçlarla uyuşmamakta”… Vay be, bilinen hiçbir şeye benzemiyor ha. Nasıl kesin ve kat’i bir açıklama. Şüpheye yer bile yok. UFO’dur bu. Uzaylılar Konya semalarında tur atmışlar, müthiş heyecan verici!

Oysa birkaç gün sonra gerçek ortaya çıkıyor. Cismin bir UFO ile uzaktan yakından alakası olmadığı, bölgedeki bir sokak lambası olduğu anlaşılıyor. Nasıl anlaşılıyor? Biri çıkıp “ne diyor bu değişikler” deyip resmin çekildiği bölgeye gidiyor. Bir de bakıyor ki, bizim anlı şanlı Ufologlarımızın “kesin UFO bu” dediği şey alelade bir sokak lambası.

Zaten değerli hocamız Ali Çağlar, bu sahtekar UFO uzmanlarını öğrencileri olan ilkokul çocuklarına havaya “tabak fırlattırarak” test etmeyi başarmıştı. Havadaki tabakları “kesin UFO bu” diye yayınlama terbiyesizliğinden çekinmeyen bu arkadaşlarla nasıl dalga geçtiğimizin hikayesini buradan okuyabilirsiniz.

ufo-lamba
Yorumlayalım:

Gerçekleri ve bilinmezleri araştırmak, “bilimsel disiplin” gerektirir. Bir fotoğraftan, bir söylenceden veya tanık ifadesinden net sonuçlar çıkaramazsınız. Mahkemelerde görülen çoğu davada bile tanık ifadeleri, ses kayıtları ve fotoğraflar geçersiz kabul edilir, çünkü insanlar tarafından manuple edilmeleri veya insanların yalan ifade vermeleri büyük olasılık dahilindedir. O nedenle bu tür deliller “yan delil” olarak kabul edilir ve reddedilemez kanıtlarla desteklenmediği sürece kimse bunlarla mahkum edilemez.

Bilim de buna benzer biçimde işler. Fotoğraflarla, rüyamda beni kaçırıyorlar diyenlerin ifadeleriyle “uzaylılar bizi ziyaret ediyor” sonucunu hiçbir biçimde çıkaramayız. Elle tutulur kanıtlar gerekir.

Not: Ufoloji bir bilimsel disiplinin geçerli olduğu bir alandır. Bilinmeyen gökcisimlerini inceler, anlamlandırmaya çalışır. Bizim burada eleştirdiğimiz sahtekar UFO uzmanları’nın bu bilim dalıyla hiçbir ilgisi yok. Zaten herhangi bir “gerçek” ufolog’a bu fotoğrafı gösterirseniz basın açıklaması yapmaz. Alır fotoğrafı, çekildiği yere gider, görgü tanıkları, fotoğrafı çeken kişi, çekim tarihi, o gün yaşanan gökyüzü olayları vs ile ilgili ciddi araştırmalar yapar, ardından bilim kuruluşlarına bir rapor sunar, şarlatanlık peşinde koşturmaz.

Zafer Emecan