Galileo uzay aracı, 29 Ekim 1991 tarihinde Jüpiter’e doğru yol alırken Gaspra asteroitinden bir geçiş gerçekleştirdi ve bu sayede Gaspra bir uzay aracı tarafından ziyaret edilen ilk asteroit oldu.
Gaspra, asteroit kuşağının iç kenarına yakın bir yörüngede dolanmaktadır. Galileo, asteroite ulaşmadan önce asteroit kuşağında yaklaşık iki aydır seyahat ediyordu. Araç, asteroitin yanından geçip gittiğinde ona yaklaşık 1.600 km yakındı ve aracın bağıl hızı saniyede yaklaşık 8 km kadardı.
Bu geçiş esnasında araç, asteroitin birkaç tane fotoğrafını çekti ve Yakın Kızılötesi Haritalama Spektrometre (Near-Infrared Mapping Spectometer) aygıtını kullanarak asteroitin kimyasal bileşenleri ile diğer fiziksel özellikleri üzerine çalıştı.
Aracın gönderdiği son iki görüntü Dünya’ya 1991 yılının kasım ayında ve 1992 yılının haziran ayında ulaştı. Bu görüntüler, yaklaşık 19 km uzunluğunda ve 12 km genişliğinde bir cisim ortaya çıkardı. Yüzeyin daha büyük bir kısmına ait düşük çözünürlüklü görüntüler de dahil verilerin geri kalan kısmı 1992 yılının kasım ayının sonlarında Dünya’ya iletildi.
Galileo aracı daha sonra da 28 Ağustos 1993 tarihinde 243 Ida asteroitinin 2.400 km yakınından geçti ve araç, bu asteroitin yaklaşık 1.4 çapındaki Dactyl denilen ufak uydusunu keşfetti. Dactyl ise keşfedilen ilk asteroit uydusudur. Ida asteroiti ile ilgili yazımızı bu linke tıklayarak okuyabilirsiniz.
Çeviri: Burcu Ergül Emecan
Kaynak: https://www.space.com/39251-on-this-day-in-space.html
Bunları da okumalısınız, okumak güzeldir:
Dünya'nın Sonuna Yönelik 8 Alternatif Görüş
Merhaba karanlık, benim eski arkada...
OSIRIS-REx, Bennu Asteroitine Niçin Gitti?
Nasa'nın Kanada ve Japonya uzay aja...
Gizemli Nesne "Oumuamua" Hakkındaki 10 Gerçek
Güneş sistemimizden geçtiği doğrula...
Dev Bir Asteroid: 4 Vesta
Yukarıda gördüğünüz bu fotoğraf, Ma...